[section_tc][column_tc span=’12’][text_tc timing=’linear’ trigger_pt=’0′ duration=’1000′ delay=’0′]

Bycie kierowcą tira to bardzo duże wyzwanie. Trzeba mieć dobrą kondycję psychiczną aby bezpiecznie prowadzić pojazd. Niestety, jest to[nbsp_tc]praca ogromnie obciążająca organizm kierowcy. Stres, presja czasu, brak aktywności fizycznej sprzyjają tyciu, nadciśnieniu tętniczemu, problemom z układem krążenia i[nbsp_tc]wielu innym niekorzystnym zaburzeniom.

A przecież kierowca tira, tak jak każdy inny człowiek, ma prawo i powinien dbać o[nbsp_tc]swoje zdrowie!

Szczególną uwagę należy zwrócić na[nbsp_tc]kierowców, którzy wyjeżdżają na[nbsp_tc]kilka dni i nie[nbsp_tc]mają możliwości przyjazdu do[nbsp_tc]domu.

Jak możemy pomóc im w organizacji żywienia?

posiłek w podróży

1. Śniadanie to[nbsp_tc]podstawa.

Podstawowym posiłkiem, którym każdy kierowca rozpoczyna dzieńjest śniadanie. Jest to[nbsp_tc]spora dawka energii na[nbsp_tc]resztę dnia. Podnosi[nbsp_tc]się wtedy poziom koncentracji i[nbsp_tc]możliwości skupienia uwagi. Najpraktyczniejsze[nbsp_tc]są kanapki (koniecznie z chleba pełnoziarnistego!) z[nbsp_tc]dodatkiem warzyw albo musli z jogurtem naturalnym, sojowym z[nbsp_tc]pokrojonymi owocami.

2. Jak przechowywać produkty?

Część produktów typu chleb jest do[nbsp_tc]kupienia na[nbsp_tc]bieżąco, w[nbsp_tc]sklepach napotkanych po[nbsp_tc]drodze. Można również zakupić[nbsp_tc]je wcześniej i[nbsp_tc]przechowywaćtorbie izolacyjnej lub[nbsp_tc]lodówce turystycznej. Dzięki temu przez kilka dni będziemy mieć świeży twaróg, wędlinę oraz[nbsp_tc]warzywa.Jest to[nbsp_tc]także dobre miejsce do schowania kanapki. W[nbsp_tc]aucie świetnie sprawdzają[nbsp_tc]się plastikowe pojemniki. Umieszczone w nich warzywa i[nbsp_tc]owoce nie[nbsp_tc]ulegną zgnieceniu i są[nbsp_tc]bardzo dobrze chronione.

3. Jedzmy warzywa i[nbsp_tc]owoce!

Z[nbsp_tc]warzyw najlepiej wybierać[nbsp_tc]te, które są[nbsp_tc]trwałe, łatwe do[nbsp_tc]zjedzenia i [nbsp_tc]nie[nbsp_tc]wymagają skomplikowanej obróbki kulinarnej. Sprawdzą się pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, ogórki, sałaty, papryka, obrane już mini marchewki, kalarepa. Ta[nbsp_tc]sama zasada dotyczy owoców. Ważne, aby ich jedzenie nie[nbsp_tc]groziło poplamieniem[nbsp_tc]się. Jabłko, gruszka, morele, umyte wcześniej truskawki, czereśnie, winogrona, banany to[nbsp_tc]niektóre przykłady. Inne owoce, także można spożywać będąc np.[nbsp_tc]na[nbsp_tc]postoju. Pokrojone warzywa oraz owoce to[nbsp_tc]doskonały składnik posiłku ale[nbsp_tc]również świetna przekąska.

owoce w podróży

4. Przekąski?

Podczas podróży można pogryzać suszone owoce, orzechy oraz pestki dyni czy słonecznika.

5. Jakie obiady spożywać?

Śniadanie, kolacja i przekąski mogą być w[nbsp_tc]postaci suchego prowiantu. Natomiast obiad powinien być w[nbsp_tc]postaci ciepłego posiłku. Niektórzy mają ten komfort, że[nbsp_tc]wożą ze[nbsp_tc]sobą turystyczne butle gazowe. Nie[nbsp_tc]wszyscy mają taką możliwość, dlatego najwięcej kierowców jada posiłki w[nbsp_tc]barach czy[nbsp_tc]restauracjach. Starajmy[nbsp_tc]się wtedy wybierać kremy z[nbsp_tc]warzyw, a[nbsp_tc]na[nbsp_tc]drugie danie pieczone, grillowane ryby, w[nbsp_tc]ostateczności mięso z[nbsp_tc]piersi kurczaka lub[nbsp_tc]indyka – wszystko bez panierki.Jako dodatek wybierzmy kasze, brązowy ryż, rzadziej ziemniaki oraz mnóstwo warzyw. Unikajmy tego, co[nbsp_tc]najbardziej kojarzy[nbsp_tc]się z[nbsp_tc]kierowcami tirów -golonki i[nbsp_tc]żeberek. Są[nbsp_tc]to dania ciężkostrawne, z dużą ilością niekorzystnego tłuszczu. Dobrą alternatywą dla tego typu posiłków są[nbsp_tc]dania wegetariańskie, które częściej powinny zagościć w[nbsp_tc]jadłospisach kierowców.

6. Co[nbsp_tc]do[nbsp_tc]picia?

Do[nbsp_tc]picia najlepiej wybierać wodę. Gdy mamy ochotę na[nbsp_tc]coś ciepłego, wtedy na[nbsp_tc]stacji benzynowej możemy kupić zieloną herbatę. Kawa i[nbsp_tc]napoje energetyzujące nie[nbsp_tc]są najlepszym rozwiązaniem. Po[nbsp_tc]ich spożyciu następuje pobudzenie, które następnie szybko mija, zmniejszając koncentrację.

Pamiętajmy, że[nbsp_tc]jesteśmy tym co[nbsp_tc]jemy! Nawet w[nbsp_tc]podróży dbajmy o[nbsp_tc]to co[nbsp_tc]spożywamy!

[/text_tc][/column_tc][/section_tc]

Masz pytania dotyczące wdrażania programów Corporate Wellness w Twoim miejscu pracy? Chętnie odpowiemy!

Dane które podasz w formularzu będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności.

>