[section_tc][column_tc span=’12’][text_tc timing=’linear’ trigger_pt=’0′ duration=’1000′ delay=’0′]
Już od tygodnia w[nbsp_tc]swojej firmie słyszysz, że organizowane jest ważne szkolenie. W[nbsp_tc]myślach cieszysz[nbsp_tc]się, że[nbsp_tc]dowiesz[nbsp_tc]się czegoś nowego. Jednak już po chwili przypominasz sobie „Jestem na[nbsp_tc]diecie! I[nbsp_tc]co ja tam będę jeść?!”
Szkolenie to[nbsp_tc]doskonały sposób, by[nbsp_tc]podnieść swoje kwalifikacje. Aby wspomóc ten proces, należy wybierać te[nbsp_tc]produkty, które spowodują zwiększenie koncentracji i zdolności zapamiętywania. Dlatego tak ważne przy[nbsp_tc]organizacji szkolenia jest wprowadzenie do[nbsp_tc]menu zdrowych produktów.
No dobrze, ale co[nbsp_tc]powinno się znaleźć do[nbsp_tc]spożycia na[nbsp_tc]takim szkoleniu?
Najczęściej w[nbsp_tc]trakcie przerw mamy możliwość zjedzenia czegoś słodkiego. Jest to[nbsp_tc]błąd, ponieważ po[nbsp_tc]spożyciu ciastka, bardzo gwałtownie wzrasta nam poziom glukozy we[nbsp_tc]krwi, po[nbsp_tc]czym w[nbsp_tc]okamgnieniu spada poniżej prawidłowych wartości. Powoduje to silne uczucie głodu, zmniejszenie koncentracji, rozdrażnienie i[nbsp_tc]osłabienie. Jeżeli chcemy aby pojawiło[nbsp_tc]się coś słodkiego, lepiej wybrać pełnoziarniste, owsiane ciastka z suszonymi owocami i[nbsp_tc]orzechami lub w[nbsp_tc]wersji bezglutenowej ciastka z[nbsp_tc]amarantusa.
Zdrową przekąskę stanowią warzywa pokrojone w[nbsp_tc]paski np.[nbsp_tc]marchewki, papryka, seler naciowy, ogórki lub podane w[nbsp_tc]całości rzodkiewki czy pomidorki koktajlowe. Nieodzowne podczas szkolenia są[nbsp_tc]również różnokolorowe owoce sezonowe. A[nbsp_tc]gdy chcemy coś szybko zjeść wybierajmy orzechy. Są[nbsp_tc]one skoncentrowanym źródłem zdrowych tłuszczy, witamin i[nbsp_tc]składników mineralnych zapewniających dobrą kondycję psychiczną.
Aby zapewnić sobie stały dopływ paliwa dla[nbsp_tc]mózgu – glukozy, ważne jest spożywanie większych posiłków. Uczucie głodu skutecznie zaspokoi jogurt naturalny lub sojowy, pokrojona tortilla oraz najczęściej spotykane – kanapki. Zwracajmy uwagę na[nbsp_tc]to, by były zrobione z[nbsp_tc]pieczywa pełnoziarnistego, z[nbsp_tc]dodatkiem dużej ilości warzyw, z jajkiem, serem, wędliną lub pastą z[nbsp_tc]warzyw strączkowych.
Do[nbsp_tc]picia najlepiej wybierać wodę niegazowaną, ewentualnie[nbsp_tc]z[nbsp_tc]sokiem z[nbsp_tc]cytryny i[nbsp_tc]miętą lub różne herbaty. Kawa, pomimo tego, że[nbsp_tc]działa na[nbsp_tc]nas pobudzająco, ma[nbsp_tc]liczne niekorzystne skutki zdrowotne, dlatego powinna być spożywana sporadycznie.
Pamiętajmy, że w[nbsp_tc]każdej sytuacji da[nbsp_tc]się wybrać dla[nbsp_tc]siebie coś zdrowego. Dobrze troszczyć się o[nbsp_tc]zdrowie.
[/text_tc][/column_tc][/section_tc]