[section_tc][column_tc span=’12’][text_tc timing=’linear’ trigger_pt=’0′ duration=’1000′ delay=’0′]
Czy wiesz, że[nbsp_tc]cukier zawarty w[nbsp_tc]słodyczach uzależnia tak samo jak papierosy i[nbsp_tc]alkohol?! Co więcej, niektórzy uważają słodycze wręcz za[nbsp_tc]przyjaciela – sięgają po nie w[nbsp_tc]momencie złego samopoczucia, stresu, momentów samotności. A[nbsp_tc]powinno być wręcz przeciwnie! Słodycze są[nbsp_tc]naszym wrogiem. Raz skuszeni, wpadamy w[nbsp_tc]błędne koło. Chcemy jeść ich więcej i[nbsp_tc]coraz częściej po[nbsp_tc]nie[nbsp_tc]sięgamy. Aż[nbsp_tc]któregoś dnia wchodzimy na[nbsp_tc]wagę, a[nbsp_tc]tam kilka kilogramów więcej. Nadszedł ten moment, aby zmniejszyć apetyt na[nbsp_tc]słodycze!
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
Jak to zrobić? Przeczytaj poniższe rady!
[nbsp_tc]
- Nadmierny apetyt na[nbsp_tc]coś słodkiego związany jest z[nbsp_tc]zaburzeniem regulacji poziomu glukozy we[nbsp_tc]krwi. Po[nbsp_tc]zjedzeniu np.[nbsp_tc]cukierka, raptownie wzrasta poziom cukru we[nbsp_tc]krwi. Pociąga[nbsp_tc]to za[nbsp_tc]sobą nadmierny wyrzut insuliny, która w[nbsp_tc]krótkim czasie obniża poziom glukozy do[nbsp_tc]bardzo niskich wartości. Czujemy wtedy gwałtowny głód, który zmusza nas do[nbsp_tc]sięgnięcia po[nbsp_tc]następnego cukierka.
- Ochota na[nbsp_tc]słodycze może być wynikiem zakwaszenia organizmu oraz nadmiernego rozrostu Candidy. Unikajmy więc stresu, małej aktywności fizycznej, nadmiernej konsumpcji mięsa i[nbsp_tc]produktów przetworzonych. W[nbsp_tc]zamian można spożywać duże ilości warzyw, popijać wodę z[nbsp_tc]cytryną oraz regularnie ćwiczyć.
- Produkty pochodzenia zwierzęcego tj.[nbsp_tc]mięso, mleko, ryby, jaja zawierają dużo białka. Dla jego prawidłowego metabolizmu potrzebne[nbsp_tc]są węglowodany. Dlatego gdy zjadamy dużo produktów białkowych wzrasta nasza potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego. Aby zachować prawidłową równowagę, zawsze dodawaj do[nbsp_tc]posiłku warzywa lub[nbsp_tc]owoce.
- Najbezpieczniejszym źródłem cukru w[nbsp_tc]naszym jadłospisie są[nbsp_tc]produkty roślinne. Spróbuj przeżuwać każdy kęs 20-30[nbsp_tc]razy, a[nbsp_tc]poczujesz stopniowe uwalnianie[nbsp_tc]się słodkiego smaku. Dodatkowo szybciej poczujesz uczucie sytości i[nbsp_tc]nie przyjdzie[nbsp_tc]ci do[nbsp_tc]głowy sięgać po[nbsp_tc]coś[nbsp_tc]słodkiego.
- Warzywa takie jak surowa marchew, buraki, dynie, bataty, pasternak zawierają stosunkowo dużo glukozy, dlatego łagodzą potrzebę spożycia cukru.
- Na[nbsp_tc]deser najlepiej spożywać owoce. Lepiej wybierać[nbsp_tc]te o[nbsp_tc]kwaśnym smaku, ponieważ zmniejszają[nbsp_tc]one ochotę na[nbsp_tc]słodycze. Sięgajmy więc po[nbsp_tc]porzeczki, żurawinę, cytryny czy kiwi.
- Unikaj słonych produktów – zwiększają ochotę na[nbsp_tc]słodkości! Zamiast nich sięgaj po te o[nbsp_tc]ostrym i[nbsp_tc]gorzkim smaku.
- W[nbsp_tc]walce z[nbsp_tc]chęcią sięgnięcia po[nbsp_tc]coś słodkiego pomaga chrom. Jest to pierwiastek, który uczestniczy w[nbsp_tc]regulacji poziomu glukozy we[nbsp_tc]krwi. Znajduje[nbsp_tc]się w[nbsp_tc]ostrygach, krewetkach, orzechach laskowych, żółtku jaja, pomidorach, brokułach, gruszkach czy daktylach.
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
Zrezygnuj ze[nbsp_tc]słodyczy już dziś! Osoby, które nie[nbsp_tc]jedzą cukru są[nbsp_tc]bardziej spokojne, nie[nbsp_tc]cierpią na[nbsp_tc]wahania nastrojów, lepiej śpią, nie[nbsp_tc]mają problemów z[nbsp_tc]koncentracją i[nbsp_tc]tryskają energią!
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[/text_tc][/column_tc][/section_tc]