[section_tc][column_tc span=’12’][text_tc timing=’linear’ trigger_pt=’0′ duration=’1000′ delay=’0′]
O zdrowej diecie napisaliśmy już wiele. Było o superfood (http://corporate-wellness.pl/dieta-wellness-szczegoly-175.html), było o wpływie pożywienia na naszą wydajność (http://corporate-wellness.pl/dieta-wellness-szczegoly-143.html) czy o dietetycznym oczyszczaniu (http://corporate-wellness.pl/dieta-wellness-szczegoly-124.html). Proponowaliśmy diety bogate w całą masę zdrowych, wartościowych produktów spożywczych, by w dobie mody na „zdrowie” wspierać budowanie świadomości właściwego odżywiania szczególnie w realiach ciągłego niedoczasu, w[nbsp_tc]którym żyjemy. Dbanie o dietę zdaje się nierealne, kiedy[nbsp_tc]przed wyjściem do pracy musimy[nbsp_tc]jeszcze wyprawić dzieci do szkoły, wyprowadzić psa, uprasować koszulę, a często też zgarnąć[nbsp_tc]do zmywarki naczynia[nbsp_tc]po wczorajszej kolacji.[nbsp_tc]Super, jeśli to, co zabieramy na lunch do pracy to kasza jaglana, jarmuż, ksylitol czy stewia lub[nbsp_tc]ekologiczne warzywa i owoce. Niestety, to nadal tylko połowa sukcesu.[nbsp_tc]Trzeba[nbsp_tc]bowiem zwrócić uwagę nie tylko na to co jemy ale i jak to jemy. Niewłaściwe łączenie nawet najzdrowszych produktów powoduje więcej złego niż dobrego.
Wiele[nbsp_tc]produktów, które spożywamy na co dzień, zestawionych z innymi, powoduje powstawanie szkodliwych dla organizmu związków lub uniemożliwia przyswajanie przez organizm dobrych składników. Poniżej opisujemy parę zestawień, których lepiej unikać w codziennej diecie.
Na początek herbata z cytryną
Niby z pozoru znakomite i dobre dla zdrowia połączenie. Ważne jednak, żeby parząc herbatę dodać sok z cytyny dopiero po wyjęciu torebki bądź liści. Dlaczego? Sok z cytryny wchodzi w reakcję z glinem znajdującym się w liściach herbaty. Powstający cytrynian glinu odkłada się w mózgu i może powodować np. Alzhaimera.
Ogórek +
Wiele portali, na których poruszany jest temat zasad łączenia i niełączenia produktów przestrzega przed łączeniem pomidora z ogórkiem (z uwagi na utlenianie witaminy C). Pomidor nie jest jednak jedynym produktem, w którym witamina C zostaje utleniona przez enzym znajdujący się w ogórku. To samo dotyczy każdego innego produktu, zawierającego kwas askorbinowy tj. natki pietruszki, cebuli, cykorii, papryki itp.
Czy zatem całkowicie zrezygnować z ogórka w sałatce? W żadnym wypadku! Pamiętaj jednak, żeby przygotowując lunch do pracy zastąpić świeży ogórek kiszonym lub korniszonym. Efekt utleniania witaminy zostanie wyeliminowany, a Ty będziesz cieszyć się ulubionym zestawieniem.
Co jeszcze?
Unikaj łączenia ryb morskich z roślinami krzyżowymi (brokuły, kalafior, brukselka, kapusta). Wspomniane warzywa uniemożliwiają właściwe wchłanianie jodu z ryb. Jeśli jednak ryba z brokułem jest daniem, bez którego „żyć nie możesz” pamiętaj, żeby warzywa krzyżowe gotować przez parę minut bez przykrycia. Taki zabieg pozwoli na wyeliminowanie z nich substancji goitrogennych i proces wchłaniania jodu nie zostanie zaburzony 🙂
Zrezygnuj również z jedzenia pomidora czy szpinaku z produktami bogatymi w wapń (np. ser biały). Kwas szczawiowy zawarty w pomidorach wchodzi w reakcję z wapniem i tworzą się nierozpuszczalne kryształki szczawianu wapnia, które w przyszłości mogą spowodować kamicę moczową.
Jak zatem łączyć?
Najlepiej z umiarem i z głową. Żeby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem warto w swojej diecie przestrzegać zasad zdrowego żywienia, a[nbsp_tc]decydując się na spożywanie „nieprawidłowych” połączeń mieć świadomość ewentualnych konsekwencji.
Autor: Magdalena Zadrożna
* Artykuł nie jest poradą medyczną. Ma charakter ogólny i nie może zastępować porady lekarza lub[nbsp_tc]dietetyka.
[/text_tc][/column_tc][/section_tc]