[section_tc][column_tc span=’12’][text_tc timing=’linear’ trigger_pt=’0′ duration=’1000′ delay=’0′]
Przerwa na[nbsp_tc]lunch to[nbsp_tc]doskonały moment na[nbsp_tc]zjedzenie czegoś, co[nbsp_tc]podniesie nam poziom energii w[nbsp_tc]pracy. Problem pojawia[nbsp_tc]się wtedy, gdy wybieramy[nbsp_tc]się na[nbsp_tc]szybki lunch do[nbsp_tc]galerii handlowej mieszczącej[nbsp_tc]się obok miejsca pracy. Otacza nas szereg restauracji oferujących różnorodne doznania smakowe. Tylko co[nbsp_tc]wybrać, jeżeli chce się zjeść coś szybkiego a[nbsp_tc]jednak zdrowego?
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
To co[nbsp_tc]najbardziej rzuca[nbsp_tc]się w[nbsp_tc]oczy po[nbsp_tc]wejściu do[nbsp_tc]galerii, to[nbsp_tc]bary typu fast food. Tym, czego najlepiej[nbsp_tc]się wystrzegać są[nbsp_tc]hamburgery czy cheesburgery, frytki pieczone w[nbsp_tc]głębokim oleju, mięso z[nbsp_tc]dużą ilością panierki.[nbsp_tc] Jednak nawet w[nbsp_tc]takich miejscach można zjeść zdrowo, wybierając sałatkę z[nbsp_tc]dressingiem na[nbsp_tc]bazie oleju lub ewentualnie tortillę,[nbsp_tc] a[nbsp_tc]napój gazowany wymienić na[nbsp_tc]wodę niegazowaną.
[nbsp_tc]
Dużą popularnością cieszą się bary z[nbsp_tc]kanapkami. Jeżeli chcemy, aby były one żywieniowo wartościowe, wybierzmy pieczywo pełnoziarniste, duże ilości warzyw, jajko, rybę, grillowaną pierś z[nbsp_tc]kurczaka lub pastę z[nbsp_tc]warzyw.
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
Alternatywą dla[nbsp_tc]mięsnych obiadów są[nbsp_tc]dania z[nbsp_tc]ryb. W[nbsp_tc]tym wypadku wybór powinien paść na[nbsp_tc]ryby nie[nbsp_tc]smażone, bez[nbsp_tc]panierki czyli głównie te[nbsp_tc]pieczone, grillowane.[nbsp_tc] Zamiast frytek lepiej wybrać gotowane ziemniaki, różnego rodzaju kasze lub brązowy ryż. Dopełnieniem tak skomponowanego dania są[nbsp_tc]warzywa- gotowane, duszone lub na[nbsp_tc]surowo. Ważne, żeby królowały one na[nbsp_tc]talerzu stanowiąc jego główną część. Nie[nbsp_tc]można zapominać o[nbsp_tc]zupach, które są również[nbsp_tc]szeroko dostępne. Aby dostarczały nam potrzebnych witamin i[nbsp_tc]składników mineralnych lepiej wybrać te z dużą ilością warzyw np.[nbsp_tc]w[nbsp_tc]postaci zupy krem, bez dodatku śmietany. Dla osób jeszcze bardziej dbających o[nbsp_tc]swoje zdrowie, powstają miejsca gdzie można zjeść dania wegetariańskie. Począwszy od[nbsp_tc]sałatek z warzyw sezonowych, poprzez dania obiadowe na[nbsp_tc]bazie roślin strączkowych.[nbsp_tc] Natomiast, gdy mamy ochotę na[nbsp_tc]coś małego, wybierzmy[nbsp_tc]się na[nbsp_tc]koktajl albo świeżo wyciskany sok z[nbsp_tc]owoców lub[nbsp_tc]warzyw.
[nbsp_tc]
Gdy decydujemy[nbsp_tc]się na[nbsp_tc]posiłek na[nbsp_tc]mieście, warto próbować nowych potraw i smaków, też tych orientalnych. Kierujmy się zasadą aby nasze jedzenie było różnorodne, pełne warzyw i[nbsp_tc]owoców.
[/text_tc][/column_tc][/section_tc]