[section_tc][column_tc span=’12’][text_tc timing=’linear’ trigger_pt=’0′ duration=’1000′ delay=’0′]

Praca w[nbsp_tc]systemie zmianowym, zwłaszcza w[nbsp_tc]godzinach nocnych jest wyzwaniem dla naszego organizmu. Niestety, prawidłowe nawyki żywieniowe są[nbsp_tc]mocno nadszarpnięte u[nbsp_tc]osób pracujących na[nbsp_tc]różne zmiany. Powszechnie spożywane[nbsp_tc]są niezdrowe produkty, pojawia[nbsp_tc]się duża nieregularność wynikająca z[nbsp_tc]opuszczania posiłków. W[nbsp_tc]konsekwencji osoby[nbsp_tc]te są[nbsp_tc]narażone na rozwój nadwagi, otyłości oraz chorób serca. Dlatego tym bardziej, w tym trudnym czasie należy dbać o[nbsp_tc]to, co[nbsp_tc]spożywamy!

[nbsp_tc]

Jak w[nbsp_tc]praktyce rozłożyć sobie posiłki podczas pracy w[nbsp_tc]nocy?

[nbsp_tc]

[nbsp_tc]

zegar

[nbsp_tc]

[nbsp_tc]

Załóżmy, że[nbsp_tc]nocna zmiana trwa od[nbsp_tc]godz.[nbsp_tc]22:00 do 6:00. Wracasz do[nbsp_tc]domu i[nbsp_tc]śpisz 07:00- 14-15:00. Wtedy rozkład posiłków powinien wyglądać tak:

[nbsp_tc]

I posiłek-„ śniadanie”- ok. 15:00

Jest to[nbsp_tc]posiłek podobny do[nbsp_tc]śniadania. Może składać[nbsp_tc]się z[nbsp_tc]kanapki z[nbsp_tc]chleba pełnoziarnistego, twarogu, pasty z[nbsp_tc]warzyw lub[nbsp_tc]roślin strączkowych z[nbsp_tc]dodatkiem sałaty i[nbsp_tc]warzyw sezonowych. Dobrze sprawdzi[nbsp_tc]się również owsianka na[nbsp_tc]mleku roślinnym z[nbsp_tc]orzechami i[nbsp_tc]owocami.

[nbsp_tc]

II posiłek- „przekąska”- ok. 18:00

Około 3h po[nbsp_tc]pierwszym posiłku można spożyć małą przekąskę: pokrojone warzywa, owoce, garść orzechów lub[nbsp_tc]wypić szklankę świeżo wyciśniętego soku.

[nbsp_tc]

III posiłek-„obiad”- ok. 20:00 przed wyjazdem do pracy

Przed pracą dobrze jest spożyć „treściwy” posiłek, który zapewni nam odpowiednią dawkę energii. Sprawdzą[nbsp_tc]się produkty pełnoziarniste: makarony, ryż brązowy i[nbsp_tc]dziki, kasze, które powoli będą uwalniały glukozę. Do[nbsp_tc]tego duża porcja świeżych lub[nbsp_tc]duszonych warzyw. Dodatkiem białkowym może być ryba, mięso z[nbsp_tc]kurczaka lub[nbsp_tc]indyka oraz[nbsp_tc]warzywa strączkowe. Należy unikać potraw smażonych, ciężkostrawnych gdyż czujemy[nbsp_tc]się po[nbsp_tc]nich ociężali.

[nbsp_tc]

IV posiłek- posiłek w pracy-ok. 24:00

Najlepiej jeszcze w[nbsp_tc]domu przygotowywać sobie zdrowy posiłek do[nbsp_tc]pracy. Unikniemy w[nbsp_tc]ten[nbsp_tc]sposób pokusy zamówienia pizzy lub[nbsp_tc]kebaba. W[nbsp_tc]nocy poleca[nbsp_tc]się jeść posiłki tzw.[nbsp_tc]białkowe. Sprawdzi[nbsp_tc]się sałatka z[nbsp_tc]mixu sałat z[nbsp_tc]pomidorkami koktajlowymi, papryką, ogórkiem, oliwkami z[nbsp_tc]pieczoną rybą lub mięsem.

[nbsp_tc]

V posiłek- przekąska- ok. 04:00

Przed powrotem do[nbsp_tc]domu dobrze jest zjeść ostatni posiłek. Powinien[nbsp_tc]być on lekki, nieobciążający układu trawiennego przed snem. Jogurt z[nbsp_tc]musli, kubeczek twarożku z[nbsp_tc]rzodkiewkami, tofu z[nbsp_tc]warzywami. Ostatni posiłek powinien zostać spożyty ok.[nbsp_tc]2-3h przed[nbsp_tc]położeniem[nbsp_tc]się spać.

[nbsp_tc]

Do picia:

Zawsze warto mieć przy sobie butelkę z[nbsp_tc]wodą i[nbsp_tc]popijać ją w[nbsp_tc]ciągu dnia. Uważaj na produkty z[nbsp_tc]kofeiną: kawę, mocną herbatę, napoje typu cola. Zrezygnuj z[nbsp_tc]nich przynajmniej na[nbsp_tc]4-5[nbsp_tc]godzin przed zakończeniem pracy. Pomoże[nbsp_tc]to naszemu ciału wyciszyć[nbsp_tc]się i[nbsp_tc]spokojnie zasnąć w[nbsp_tc]domu.

[/text_tc][/column_tc][/section_tc]

Masz pytania dotyczące wdrażania programów Corporate Wellness w Twoim miejscu pracy? Chętnie odpowiemy!

Dane które podasz w formularzu będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności.

>