[section_tc][column_tc span=’12’][text_tc timing=’linear’ trigger_pt=’0′ duration=’1000′ delay=’0′]

Na wiosnę, wraz z[nbsp_tc]pierwszymi promieniami słońca, cały świat nabiera barw. Również targowiska ożywiają[nbsp_tc]się przepełnione kolorowymi warzywami. Gdy tylko spojrzymy w[nbsp_tc]ich[nbsp_tc]kierunku, nabieramy ochoty, by po[nbsp_tc]nie sięgnąć. Wahasz się czy je kupić? Oto kilka powodów, dla których należy je kupić jak[nbsp_tc]najszybciej!

  1. Masz zniszczone i[nbsp_tc]wypadające włosy po[nbsp_tc]zimie? Biegnij na[nbsp_tc]targ po[nbsp_tc]rzodkiewki! Zawierają one dużo siarki wzmacniającej włosy, paznokcie i skórę.
  2. Chcesz coś przegryźć na[nbsp_tc]szybko? Boisz się o swoją wagę? W tym przypadku rzodkiewka również będzie dobra! Przecież jedna rzodkiewka to[nbsp_tc]tylko 2[nbsp_tc]kcal.
  3. Potrzebujesz wzmocnić swój układ odpornościowy na[nbsp_tc]wiosnę? Zjedz czerwoną paprykę. Mała papryka pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na[nbsp_tc]witaminę[nbsp_tc]C prawie 2[nbsp_tc]razy!
  4. Nie lubisz papryki? Wybierz natkę pietruszki. Zawiera ona ponad 3[nbsp_tc]razy więcej witaminy[nbsp_tc]C niż cytryna. Natka pietruszki jest bogactwem niemalże wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Warto więc uwzględnić[nbsp_tc]ją w[nbsp_tc]swojej diecie, dodając łyżkę natki do[nbsp_tc]zupy, robiąc z[nbsp_tc]niej koktajl lub[nbsp_tc]po[nbsp_tc]prostu posypując[nbsp_tc]nią kanapkę.
  5. Pomidory są[nbsp_tc]szczególnie polecane mężczyznom. Zawarty w[nbsp_tc]nich likopen zapobiega rozwojowi raka prostaty. Pomogą one również w[nbsp_tc]sytuacjach stresowych, podczas których tracimy potas. Już 2[nbsp_tc]pomidory pokrywają jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na[nbsp_tc]ten pierwiastek.

rzodkiewki

6. Kiełki to[nbsp_tc]bomba witamin, składników mineralnych, białka, enzymów i[nbsp_tc]przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie skiełkowanych ziaren i[nbsp_tc]nasion niewiarygodnie poprawia ogólne zdrowie oraz samopoczucie. Wzmacnia układ odpornościowy i[nbsp_tc]usprawnia proces trawienia.

7. Ogórki z kolei poprawiają nasz nastrój, pomagają pokonać stres i zadbać o[nbsp_tc]nasze zdrowie.

8. Sałaty i[nbsp_tc]zielone warzywa liściaste są[nbsp_tc]polecane kobietom planującym zajście w ciążę. Zawierają kwas foliowy, który zapobiega rozwojowi wad układu nerwowego u[nbsp_tc]dzieci.

9. Zielone warzywa liściaste ogólnie wzmacniają nasz organizm, chroniąc przed infekcją, wspomagają produkcję czerwonych krwinek, a także pomagają utrzymać zgrabną sylwetkę.

10. Jesteś na[nbsp_tc]diecie i[nbsp_tc]nie możesz jeść wszystkiego? Sałata to[nbsp_tc]doskonałe warzywo, które możesz jeść bez ograniczeń. Jej jeden liść to[nbsp_tc]tylko 1[nbsp_tc]kcal.

[nbsp_tc]

[nbsp_tc]

sałatka z nowalijek

[nbsp_tc]

[nbsp_tc]

Nowalijki to[nbsp_tc]cenne źródło witamin i[nbsp_tc]składników odżywczych niezbędnych do[nbsp_tc]odżywienia organizmu i[nbsp_tc]utrzymania dobrego stanu zdrowia. Włączmy[nbsp_tc]je do[nbsp_tc]naszego codziennego jadłospisu przygotowując szybką i[nbsp_tc]prostą sałatkę: Wystarczy wziąć garść ulubionej sałaty, dodać do[nbsp_tc]niej pokrojone warzywa: ogórki, pomidory, paprykę lub[nbsp_tc]rzodkiewki. Posypać prażonymi pestkami dyni, słonecznika albo sezamu i[nbsp_tc]kiełkami. Można polać[nbsp_tc]ją dressingiem z[nbsp_tc]oliwy z[nbsp_tc]oliwek, oleju lnianego z[nbsp_tc]dodatkiem soku z[nbsp_tc]cytryny lub octu balsamicznego oraz świeżymi ziołami. W[nbsp_tc]wersji bogatszej można pokusić[nbsp_tc]się o[nbsp_tc]dołożenie sera feta, jajka, ciecierzycy bądź fasolki. Tak przygotowaną sałatkę można wziąć ze[nbsp_tc]sobą do pracy i[nbsp_tc]cieszyć[nbsp_tc]się jej bogatym, wiosennym smakiem.

[/text_tc][/column_tc][/section_tc]

Masz pytania dotyczące wdrażania programów Corporate Wellness w Twoim miejscu pracy? Chętnie odpowiemy!

Dane które podasz w formularzu będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności.

>