Webinaria dietetyczne jako wspieranie odporności – czy to możliwe?
Ostatni rok spędziliśmy z towarzyszącym nam dużo większym strachem o własne zdrowie i większą świadomością zdrowia. Słowo „odporność” odmienialiśmy przez wszystkie możliwe przypadki. Każdy w końcu chciał wiedzieć, jak może ochronić siebie i innych w inny sposób niż maseczka i lockdown. W efekcie pandemii przenieśliśmy życie i pracę do sieci i do mieszkań. Wzrost zainteresowania własnym zdrowiem przełożył się na większe zainteresowanie webinariami z dietetykiem. Zatem, czy naprawdę możemy wesprzeć nasz układ odpornościowy przez odpowiednią dietę?
Okazuje się, że tak i to w bardzo prosty sposób. Prawidłowy sposób żywienia nie zapobiega jedynie chorobom przewlekłym (choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, nowotwory) ale również ma kluczowe znaczenie dla odporności organizmu. Ważny jest zarówno aspekt ilościowy (ile?) i jakościowy (co?) spożywanego jedzenia. Niestety nie ma cudownej diety, która miałaby udowodniony wpływ na układ odpornościowy. Możemy jednak mówić o składnikach pokarmowych, które mają dobroczynny wpływ na jego działanie w wyniku różnych mechanizmów fizjologicznych.
Jadłospis na odporność organizmu
Najmocniej kojarzona z odpornością i sezonami grypowymi jest witamina C. Nie powinno to dziwić – witamina C jest silnym antyoksydantem. Do tego z udowodnionym szeregiem badań jej wpływu na układ immunologiczny. Innymi antyoksydantami (przeciwutleniaczami) ważnymi w żywieniowym wspieraniu odporności są witaminy A i E oraz cynk i selen. Kolejnym składnikiem, o którym mówimy coraz więcej, (nie tylko w kontekście odporności) to witamina D. Przypisuje się jej całościowe zdrowotne działanie na organizm człowieka. Niestety musimy się mierzyć z jej populacyjnymi niedoborami ze względu na niewielkie nasłonecznienie w Polsce. Warto też pamiętać o przeciwzapalnym działaniu kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wspieraniu mikrobioty jelitowej. Zdrowa flora bakteryjna w naszych jelitach jest dużym obiektem zainteresowania naukowców. Jej wpływ na nasze zdrowie jest coraz szerszy i lepiej udowadniany.

Nie oznacza to jednak, że powinniśmy pędzić do aptek i zaopatrywać się w suplementy diety zawierające określone substancje. Więcej nie znaczy lepiej. W końcu jak mawiał ojciec medycyny Paracelsus „wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”. Powinniśmy dostarczać wymienione składniki w ramach urozmaiconej i zbilansowanej diety. Mam na myśli dostarczanie odpowiednich ilości składników odżywczych we właściwych proporcjach.
Nie możemy zapominać o dostarczeniu właściwej ilości energii oraz białka, węglowodanów oraz tłuszczów. To prawda, że nadmiar podaży energii i otyłość zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu i zgonu z powodu COVID-19 (dotyczy to również innych chorób), ale nie oznacza to, że trzeba ograniczać jej podaż w swojej diecie. Niedożywienie jest równie groźne jak nadwaga i otyłość, a nieodpowiedzialne odchudzanie może nas kosztować m. in. większą podatność na infekcje.
Skoro mowa o niedożywieniu – w kontekście klinicznym stosowane jest immunonutrition, czyli żywność medyczna w postaci płynów, proszków lub batonów. Immunonutrition zawiera m.in. wymienione wcześniej składniki w odpowiednich proporcjach. Korzystają z niej ciężko i przewlekle chorzy, po urazach lub zabiegach operacyjnych. Jej stosowanie powoduje szybszy powrót do zdrowia, lepszy komfort życia oraz zmniejszenie powikłań i kosztów leczenia, co potwierdzają badania naukowe i analizy ekonomiczne. Niestety w Polsce tego typu preparaty (ONS – oral nutrition support) nie są refundowane, a świadomość ich dostępności i działania jest bardzo niewielka.
Webinaria dietetyczne – nasza oferta
W naszej ofercie znajdą Państwo szeroki wachlarz tematów webinariów dietetycznych w języku polskim i angielskim. Z pewnością a każdy wybierze coś dla siebie. Wiele osób interesuje się tematem zdrowego odżywiania i chętnie na ten temat podyskutuje! Webinaria dietetyczne mogą mieć jeden, konkretny temat przewodni. Na koniec organizujemy sesję Q/A z uczestnikami. Dodatkowo, w ramach webinaru, możemy zorganizować szybki quiz z wiedzy dotyczącej zdrowego. Dla zwycięzców nagrody w postaci indywodulanych konsultacji online z dietetykiem.
Warto zadbać o zdrowie swoje i swoich pracowników! Zapraszam serdecznie 🙂 Introduction in English
Autor: Aleksandra Hyży, dyplomowany dietetyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny