Pierwszy dzień jesieni już za nami. Wraz z nią mieszana pogoda, deszcze i pierwsze przymrozki. Przyzwyczajeni do letnich upałów często zapominamy o odpowiednim przygotowaniu do tej pory roku. Z tego powodu to właśnie jesienią odnotowuje się najwięcej przeziębień i infekcji. Oprócz cieplejszego ubrania, ważna jest również prawidłowa – jesienna dieta, która wzmocni naszą odporność i nie pozwoli na spadek formy.
Właściwa dieta może znacznie wzmocnić nasz układ odpornościowy i uchronić przed wirusami i infekcjami.
Jeżeli chcemy przetrwać jesień bez przeziębienia i grypy, w naszym codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć:
Witaminy C
która wzmaga detoksykację ustroju, wzmacnia odporność oraz jest silnym przeciwutleniaczem. Aby dostarczyć organizmowi wystarczającej dawki witaminy C powinniśmy 5 razy dziennie sięgać po warzywa i owoce. Najbardziej bogate w witaminę C są cytrusy-pomarańcze, grejpfruty oraz kiwi i czarna porzeczka. Z warzyw najbardziej zasobnym źródłem jest papryka, natka pietruszki, brokuły, kapusta i kalafior.
B-karotenu (witaminy A)
jej niedobór powoduje znaczne obniżenie odporności organizmu, a w przypadku dzieci opóźnienie wzrostu kości. Najwięcej witaminy A znajdziemy w tłustych rybach, jajach, mleku oraz w marchwi, papryce czerwonej, sałacie, pomidorach, brzoskwini i moreli (produkty zawierające karoten).
Witaminy E i selenu
jednych z najsilniejszych antyoksydantów, które niezwykle skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, chroniąc nas przed zakażeniami. Mają one znaczący wpływ na sprawność funkcjonowania układu odpornościowego organizmu i co więcej łagodzą przebieg infekcji. Witaminę E dostarczymy organizmowi dodając do sałatek i surówek wysokogatunkowych olejów roślinnych (słonecznikowego, sojowego, rzepakowego). W selen obfitują natomiast orzechy (szczególnie orzechy brazylijskie) oraz ryby i owoce morza.
Cynku
składnika mineralnego którego obecność jest niezbędna do prawidłowego rozwoju limfocytów T i białych krwinek, które walczą z wirusami i szkodliwymi bakteriami. Udowodniono że odpowiednie wysycenie organizmu cynkiem łagodzi przebieg i skraca czas trwania infekcji. Oprócz tego cynk dba o prawidłową kondycję włosów, skóry i paznokci. Niedobory cynku są bardzo często spotykane, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Aby do nich nie dopuścić musimy zadbać aby w naszej diecie nie zabrakło chudego mięsa, kaszy gryczanej, warzyw strączkowych, produktów zbożowych z pełnego ziarna oraz pestek dyni i słonecznika.
Czosnek i cebula
Oprócz wymienionych wyżej składników, warto wprowadzić do jadłospisu produkty o naturalnym działaniu bakteriobójczym. Są to między innymi czosnek i cebula, których działanie przeciwbakteryjne i lecznicze jest w 100% potwierdzone. Co więcej czosnek znany jest z właściwości obniżających ciśnienie krwi oraz zapobiegających miażdżycy.
Zdrowa słodycz
Podczas jesiennych wieczorów warto osłodzić sobie herbatę miodem, który również działa przeciwbakteryjnie i leczniczo. Pamiętajmy jednak aby dodawać miodu do już ostudzonej herbaty, gdyż dodany do wrzątku traci swoje właściwości zdrowotne.
Warto unikać
Powinniśmy również pamiętać aby wyeliminować z diety produkty, które obniżają naszą odporność. Należą do nich głównie używki – kawa, czarna herbata oraz napoje alkoholowe. Używki powodują utratę z organizmu cennych pierwiastków odpowiedzialnych za odporność (m.in. cynku i witaminy C). Oprócz tego wypłukują z ustroju magnez, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B, co może być przyczyną zwiększonej podatności na stres, chronicznego zmęczenia oraz pogorszenia koncentracji. Koniecznie rzućmy palenie. Dym papierosowy niszczy błony śluzowe, a więc podstawową barierę obronną przed chorobotwórczymi zarazkami.
Jesień to okres kiedy przeziębienie, katar i kaszel doskwierają nam najczęściej. Warto się do niej odpowiednio przygotować. Jeżeli zadbamy aby nasz jadłospis obfitował w odpowiednie składniki odżywcze, możemy czuć się bezpieczni i pożegnać się ze złym samopoczuciem.