[section_tc][column_tc span=’12’][text_tc timing=’linear’ trigger_pt=’0′ duration=’1000′ delay=’0′]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
Wiele osób boryka się z problemem spadków energii w ciągu dnia lub ma kłopot z wystartowaniem rano i rozpoczęciem pracy. Przyczyna może leżeć w diecie i codziennych nawykach, które można zmienić, żeby sprawniej funkcjonować.
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
Dobre, pełnowartościowe śniadanie, jak i większość posiłków, powinno składać się z czterech elementów:
[nbsp_tc]
- [br_tc]
nierafinowanych węglowodanów tj. pełnoziarnistego pieczywa, płatków zbożowych, grubych kasz czy mąki z pełnego przemiału. Wymienione produkty trawią się powoli, uwalniając niewielkie ilości glukozy na raz, dzięki czemu nie następuje spadek energii. Warto unikać białego cukru i mąki, jasnego pieczywa oraz słodzonych płatków śniadaniowych. Ze względu na fakt, że trawią się w kilka chwil i gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, po ich spożyciu następuje nieprzyjemny zjazd energetyczny.
[nbsp_tc]
- [br_tc]
produktów białkowych, które spowolnią trawienie i zapewnią stabilne uwalnianie energii w pierwszej części dnia. Można też sięgnąć po chudą wędlinę dobrej jakości, jednak ze względu na pewne rakotwórcze działanie przetworzonego mięsa, zdecydowanie lepiej jest użyć mięsa upieczonego samodzielnie.
[nbsp_tc]
- [br_tc]
zdrowego tłuszczu czyli wszelkiego rodzaju pestek i nasion – siemię lniane, orzechy dowolnego rodzaju lub pestki dyni. Zdrowe tłuszcze znajdziemy też w oleju rzepakowym i oliwie z oliwek oraz dobrych margarynach.
[nbsp_tc]
- [br_tc]
warzyw lub owoców, których porcja powinna się pojawić w każdym posiłku.
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
Niestety, nawet dobrze zbilansowane śniadanie nie uchroni nas przed spadkiem energii w drugiej części dnia. Warto jej zapobiegać. Podstawową kwestią jest regularność posiłków. Nie koniecznie muszą to być posiłki co 2-3 godziny, ale 3 posiłki dziennie to minimum. Najlepiej jeśli przygotujemy zbilansowany posiłek do pracy. Dobrze też mieć pod ręką jakąś zdrową przekąskę – świeże lub suszone owoce, orzechy lub warzywa.
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
Aktywność fizyczna
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
Problem spadków energii w ciągu dnia może leżeć też głębiej. Najlepszą profilaktyką jest ruch. Osoby aktywne fizycznie lepiej metabolizują węglowodany i dzięki temu nie doświadczają kryzysów, wywołanych spadkami glukozy we krwi. Jeśli nie trenujemy regularnie, w sytuacji kryzysowej sugerujemy szybki spacer lub kilka minut pajacyków, co poprawi krążenie krwi i ułatwi koncentrację.
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
Jeśli mimo zadbania o dietę i aktywność fizyczną nadal nie widzimy poprawy, warto skonsultować się z lekarzem. Przewlekłe zmęczenie może wynikać np. z niedoborów żelaza, witaminy B12 lub D.
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[/text_tc][/column_tc][/section_tc]