[section_tc][column_tc span=’12’][text_tc timing=’linear’ trigger_pt=’0′ duration=’1000′ delay=’0′]
[nbsp_tc]
Początek roku to okres postanowień noworocznych. Rzucę palenie, będę więcej się ruszać, zacznę biegać… w odpowiedzi na te wyzwania[nbsp_tc]2016 rok przywitał nas uaktualnionym i szalenie pomocnym narzędziem -[nbsp_tc]nową piramidą żywienia. Nową, bo jak każda koncepcja, piramida ewaluowała od 1992 roku, kiedy to w trosce o zdrowie swoich rodaków Amerykański Departament Rolnictwa[nbsp_tc](USDA) przygotował pierwszy[nbsp_tc]jej schemat.
[nbsp_tc]
I tak, na[nbsp_tc]przestrzeni ponad 20 już[nbsp_tc]lat piramidowe zasady prawidłowego żywienia nieustannie się[nbsp_tc]zmieniały wraz ze zmianą rozwoju gospodarczego i przemysłowego, zmianą trybu życia człowieka i coraz większą wiedzą na temat[nbsp_tc]żywności. Ewaluowały też poza samą dietę, uwzględniając w piramidzie aktywność fizyczną i kontrolę masy ciała (Body Mass Index).
[nbsp_tc]
Krótką jej historię przedstawiamy dwutorowo: dla wersji amerykańskiej i wywodzącej się z pierwszej piramidy USDA wersji polskiej:
[nbsp_tc]
USA
[nbsp_tc]
Amerykański Departament Rolnictwa o zdrowie Amerykanów zaczął dbać już[nbsp_tc]w 1943r. tworząc najpierw bazę 7 podstawowych, zalecanych do spożycia[nbsp_tc]grup produktów spożywczych, a w 1956r. wersję uproszczoną – obejmującą 4 takie grupy,
[nbsp_tc]
źródło: U.S. Department of Agriculture za: http://www.archives.gov/global-pages/larger-image.html?i=/press/press-kits/whats-cooking/images/21406-l.jpg&c=/press/press-kits/whats-cooking/images/21406.caption.html
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
źródło: U.S. Department of Agriculture za: http://www.npr.org/sections/thesalt/2016/01/13/462821161/illustrating-diet-advice-is-hard-heres-how-usda-has-tried-to-do-it?amp
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
W 1992r. USDA stworzył pierwszą piramidę The Food Guide Pyramid, a następnie[nbsp_tc]jej dwie aktualizacje w 2005r: MyPyramid (w innej, bo pionowej[nbsp_tc]wersji, z[nbsp_tc]pierwszą wzmianką o potrzebie aktywności fizycznej i bez podziału na ilość porcji – głównie z powodu różnego zapotrzebowania każdego człowieka) i harwardzką wersję piramidy z wyodrębnionymi zdrowymi[nbsp_tc]tłuszczami i zaleceniem ograniczenia spożycia czerwonego mięsa, które przestało uchodzić za najzdrowsze i uplasowało się u szczytu piramidy – obok cukrów i słodyczy.
[nbsp_tc]
źródło: U.S. Department of Agriculture za: http://www.dmelanson.com/pages/g_pyramid.html
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
źródło: U.S. Department of Agriculture za: http://www.foodpyramid.com/mypyramid/
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
źródło:[nbsp_tc]Uniwersytet Harvarda USA[nbsp_tc]za: http://dietetycznefantazje.blogspot.com/2014/02/roznice-miedzy-stara-nowa-piramida.html
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
W 2011 zamiast piramidy pojawił się prosty[nbsp_tc]schemata talerza. Ma on[nbsp_tc]za zadanie[nbsp_tc]możliwie ułatwić przygotowanie posiłku w zabieganej rzeczywistości, która nie daje nam czasu na wnikliwą analizę piramidy, a co dopiero wdrożenie jej zasad do naszej diety i[nbsp_tc]stylu życia.
[nbsp_tc]
źródło: http://www.choosemyplate.gov/
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
POLSKA
[nbsp_tc]
W 1995r.[nbsp_tc]Instytut Żywności i Żywienia w oparciu o amerykański wzorzec[nbsp_tc]z 1992r. tworzy pierwszą polską wersję piramidy, a następnie w 2009r. jej aktualizację już[nbsp_tc]z aktywnością fizyczną u podstaw.
[nbsp_tc]
źródło:[nbsp_tc]IŻŻ za: http://linemed.pl/nhealth_guide/details/cId,10,id,384
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
źródło:[nbsp_tc]IŻŻ za: http://diet-coaching.xaa.pl/wp-content/uploads/2014/03/piramida-dzieci-net-mala.-06.01-450-x-631.jpg
[nbsp_tc]
[nbsp_tc]
źródło: http://www.izz.waw.pl/attachments/article/555/ulotka_z_pytaniami_druk.pdf
źródło: http://www.zadyszka.org.pl/zdrowie/55-krotka-historia-pewnego-przewodnika-zdrowego-zywienia.html http://www.phie.pl/pdf/phe-2011/phe-2011-1-020.pdf
[/text_tc][/column_tc][/section_tc]