Czego potrzebujesz, pracując w ciągłym stresie?. Bazując na badaniach naukowych dietetycy opracowali menu łagodzące skutki stresu. Co zatem powinien zawierać codzienny jadłospis zestresowanego pracownika?
Magnez-jego źródłem są płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, migdały, orzechy, kakao, soja, orzeszki arachidowe.
Wapń-zawierają go wszystkie produkty mleczne, (uwaga na ser żółty-pomimo, że jest skarbnicą wapnia, ma bardzo dużo tłuszczu, jedz nie więcej niż 2 plasterki dziennie).
witamina B1-najwięcej jej mają: mąka pszenna pełnoziarnista, fasola, ryż brązowy, pestki słonecznika, kiełki pszenicy, drożdże piwne, mleko, jogurt.
witamina B6-co ją zawiera: wątróbka, orzechy włoskie, soja i produkty sojowe, owsianka, banany, szpinak, awokado, produkty pełnoziarniste, pestki dyni, drób, ryby.
witamina B12-bogate w nią są: ser biały, jaja, mleko, wołowina, makrela, sardynki, ostrygi, kwas foliowy, szpinak, sałata, natka pietruszki, szparagi, brukselka, brokuły, buraki, zarodki pszenne, żółtka jaj, orzechy arachidowe, soczewica, soja, pomarańcze, banany
selen-występuję w: owocach morza, burakach, płatkach owsianych, jajach, rybach.
żelazo-zawiera go najwięcej: cielęcina, wołowina, szpinak, buraki, suszone owoce
(niestety z warzyw i owoców żelazo jest znacznie gorzej przyswajalne).
lecytyna i cholina-dostarczają je: kiełki pszenicy, orzechy arachidowe, kalafior, cieciorka, soczewica, groch, soja, jaja, orzechy laskowe, olej sojowy, siemię lniane.
kwasy wielonienasycone omega-3 – ich źródłem są: łosoś, pstrąg tęczowy, makrela, śledź, olej lniany, olej rzepakowy, orzechy.
cynk-występuję w: ziarnach sezamu, pestkach słonecznika, dyni, orzechach, mięsie.
W diecie antystresowej warto unikać produktów, które pogłębiają stres: kofeiny obecnej w kawie, czarnej herbacie, coca coli, napojach energetyzujących, alkoholu. Zwiększają wydzielanie hormonu stresu (adrenaliny) i podwyższają ciśnienie krwi. Słodycze, także nie pomagają w stresie, a „odłożą” się w niepożądanych miejscach. Monotonna, nieracjonalna dieta, uboga w produkty pełnoziarniste, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, świeże warzywa i owoce to bardzo silny czynnik stresogenny.Spożywanie śmieciowego, przetworzonego, obfitującego w cukry proste jedzenia, pogłębia stres i sprzyja jego powstawaniu.
Przykładowe menu:
DZIEŃ I
ŚNIADANIE
Musli z kiwi i orzechami
• szklanka kefiru 1,5%tł
• duże kiwi
• 2 posiekane orzechy włoskie
• 2 łyżki musli
Kiwi pokrój w plastry. Posiekane orzechy, musli i kiwi wymieszaj z kefirem.
II ŚNIADANIE
Kanapka z serkiem wiejskim i kiełkami
• grubsza kromka pieczywa razowego
• 2/3 opakowania serka wiejskiego 3%tł
• duży pomidor
• 4 łyżki zarodków pszennych
• 2 łyżki kiełków lucerny
• herbata zielona bez cukru
Serek wiejski wymieszaj z kiełkami, pomidorem, zarodkami i zjedz z kromką pieczywa.
OBIAD
Makaron penne ze szpinakiem i piersią kurczaka
• ok. 50g makaronu penne pełnoziarnistego
• 100g fileta z piersi kurczaka
• szpinak mrożony rozdrobniony
• pomidorki koktajlowe
• łyżka oliwy z oliwek
• łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• ząbek czosnku
• przyprawy: świeże/suszone zioła, odrobina soli, pieprzu.
Pierś kurczaka rozbij, pokrój w cienkie paski, przypraw odrobiną soli, pieprzu, podsmaż na łyżce oliwy z oliwek. Szpinak duś na patelni pod przykryciem aż do całkowitego rozpuszczenia, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, przypraw, do szpinaku dodaj podsmażoną pierś, duś wszystko pod przykryciem ok. 5 min. Makaron ugotuj al dente, polej przygotowanym sosem, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, posyp natką pietruszki.
KOLACJA
Jogurt z warzywami i nasionami słonecznika
• 2/3 opakowania jogurtu naturalnego bez cukru
• duży pomidor
• ½ papryki czerwonej
• łyżka otrębów pszennych
• łyżka posiekanego szczypiorku
• grubsza kromka pumpernikla
• szklanka herbaty zielonej bez cukru lub naparu z melisy
Warzywa pokrój w kostkę, polej jogurtem i posyp otrębami i szczypiorkiem, podawaj z pieczywem
DZIEŃ II
ŚNIADANIE
Kanapki z awokado
• 2 kromki chleba razowego z ziarnami
• 1/4 dojrzałego miękkiego awokado
• ½ garści rukoli
• łyżka tarkowanego sera żółtego
• duża pomarańcza
Na kromkach pieczywa ułóż plastry awokado, rukolę, posyp tarkowanym serem i odrobiną soli i pieprzu.
II ŚNIADANIE
Koktajl z truskawek
• małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru
• 1 ½ szklanki mrożonych truskawek
• 2 kromki pieczywa chrupkiego
Jogurt zmiksować z truskawkami. Podawać z pieczywem chrupkim.
OBIAD
Łosoś pieczony z ryżem brązowym i brukselką
• łosoś świeży (100g)
• ok. 50g ryżu brązowego
• ½ opakowania mrożonej brukselki
• mały ząbek czosnku
• łyżeczka soku z cytryny
• łyżeczka oleju z pestek winogron
• przyprawy: zioła świeże/suszone, odrobina soli, pieprzu
• szklanka soku grejpfrutowego bez dodatku cukru
Rybę przypraw, natrzyj wyciśniętym przez praskę czosnkiem, zawiń w folię aluminiową, upiecz w temperaturze 180-200 stopni. Brukselkę ugotuj, po ugotowaniu skrop olejem z pestek winogron. Upieczonego łososia skrop sokiem z cytryny.
KOLACJA
Sałatka z szynką i jajkiem
• mały pomidor
• ½ papryki czerwonej
• ½ jaja ugotowanego na twardo
• 2 plasterki szynki drobiowej
• łyżeczka posiekanej natki pietruszki
• liście sałaty (dowolna ilość)
• łyżeczka oliwy z oliwek
• przyprawy: świeże i suszone zioła, odrobina soli, pieprz
• mała grahamka
• szklanka herbaty zielonej bez cukru
Sałatę porwij, dodaj pokrojoną w cienkie paski szynkę, pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, pokrojone w ćwiartki jajko, posyp natką pietruszki, dodaj oliwę z oliwek.