[section_tc][column_tc span=’12’][text_tc timing=’linear’ trigger_pt=’0′ duration=’1000′ delay=’0′]

rzodkiewka

[nbsp_tc]

Pierwsze, świeże wiosenne warzywa – nowalijki. Dzięki nim kanapki, sałatki są bardziej kolorowe, bogate w witaminy, składniki mineralne i przede wszystkim smaczne.Nowalijki są pysznym dodatkiem do potraw, ale czy są zdrowe? I czy możemy je jeść bez ograniczeń?

[nbsp_tc]

Nowalijki to młode jarzyny, które ukazują się pierwszy raz w danym roku. Kiedyś „nowalijki” pojawiały się w sklepach tylko na wiosnę. W dzisiejszych czasach szczypiorek, pietruszka, sałata i inne „wiosenne” warzywa dostępne są w sklepach[nbsp_tc] przez cały rok. Bez wątpienia jednak, pomidor czy sałata zakupione w hipermarkecie w styczniu smakują znacznie gorzej niż te, które możemy kupić w sezonie wiosenno-letnim. Do najbardziej popularnych nowalijek zaliczamy pietruszkę, szczypiorek, sałatę, rzodkiewki i cebulę dymkę. Wszystkie one obfitują w wiele witamin (głównie o działaniu antyoksydacyjnym) oraz składników mineralnych. Pietruszka to ogromna skarbnica żelaza i witaminy C (polecana jest szczególnie osobom z anemią). Rzodkiewka oprócz wyżej wymienionych składników odżywczych, bogata jest również w siarkę, składnik zapobiegający nowotworom oraz wpływający na porost włosów i paznokci. Sałata zawiera natomiast sporo kwasu foliowego, pierwiastka niezbędnego dla kobiet planujących zajść w ciążę.

[nbsp_tc]

Nowalijki zdrowe, ale…

[nbsp_tc]

Z powodu niesprzyjających warunków klimatycznych nowalijki, często są hodowane w „ekstremalnych” warunkach. Pochodzą z upraw szklarniowych, gdzie do gleby dodaje się duże ilości nawozów sztucznych, środków ochrony roślin, pestycydów i herbicydów. Co więcej, nierzadko wiosenna pogoda w Polsce zmusza producentów warzyw do zastosowania sztucznego oświetlenia i bardzo dużych ilości środków chemicznych. Podczas tak sztucznej wegetacji wartość odżywcza nowalijek często jest obniżona, mają mniej witaminy C i bioflawonoidów. Co więcej, jako pierwsze warzywa są one bardzo delikatne i chłoną duże ilości rakotwórczych azotanów i azotynów. Jeżeli rosły w bliskiej odległości od ruchliwej trasy mogą zawierać bardzo toksyczne dla organizmu związki pochodzące ze spalin samochodowych, takie jak: ołów, kadm, tlenki węgla, azotu i siarki.

[nbsp_tc]

Nowalijki, te ekologiczne

[nbsp_tc]

Ze względu na dużą ilość antyoksydantów i innych składników odżywczych warto. Jednak mając na uwadze fakt, że mogą one zawierać szkodliwe substancje, należy spożywać je z umiarem. Najlepiej dla zdrowia kupować warzywa z atestowanych gospodarstw rolnych i upraw ekologicznych. Wówczas mamy pewność, że podczas ich hodowli nie stosowano sztucznych nawozów i innych chemikaliów. Warto również pomyśleć o samodzielnym posadzeniu warzyw w domu na parapecie, czy też w ogródku. Wyhodowany przez nas szczypiorek, pietruszka, rzeżucha, są pełnowartościowe i pozbawione chemii.

[/text_tc][/column_tc][/section_tc]

Masz pytania dotyczące wdrażania programów Corporate Wellness w Twoim miejscu pracy? Chętnie odpowiemy!

Dane które podasz w formularzu będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności.

>