[section_tc][column_tc span=’12’][text_tc timing=’linear’ trigger_pt=’0′ duration=’1000′ delay=’0′]

wino

[nbsp_tc]

Docenić smak i bogactwo zapachu wina przy kolacji biznesowej to cenna kompetencja. Właściwie je podać i dobrać do menu w domu, także. Okazuje się, że to te subtelne niuanse zgłębia się latami. Sommelierzy certyfikowani to w Polsce rzadkość, na świecie standard, w każdej szanującej się restauracji. W Polsce nie istnieje oficjalny system kwalifikacji wiedzy winiarskiej. Od lat działa on na świecie.

Winny profesjonalista

[nbsp_tc]

Najwyższą kwalifikacją w dziedzinie wiedzy o winie jest tytuł Master of Wine (MW) przyznawany przez Master of Wine Institute z siedzibą w Londynie. Jedynie 279 wielbicieli win na całym świecie może się poszczycić tytułem Master of Wine. Wymagania są wysokie to podnosi prestiż tego tytułu. Jest on przyznawany osobom, które zdały trzyczęściowy egzamin zwieńczający co najmniej dwuletni program edukacyjny. Egzamin składa się z teorii obejmującej problematykę produkcji win, biznesu winnego oraz zagadnień współczesnych związanych z branżą winiarską i degustacji 36 win. Żeby przystąpić do egzaminu trzeba posiadać stosowne przygotowanie uniwersyteckie lub tytuł Diploma, zdobyty w wiodącej światowej organizacji zajmującej się kwalifikacjami winiarskimi, Wine & Spirit Education Trust (WSET), także z siedzibą w Londynie. Nauka o winie odbywająca się w WSET ma wiele etapów, a zdobycie tytułu Diploma – najwyższej kwalifikacji uprawniającej do ubiegania się o przystąpienie do Master of Wine, wymaga kilku lat nauki na kolejnych poziomach:

[nbsp_tc]

WSET Level 1 Foundation Certificate in Wines

[nbsp_tc]

1-dniowy kurs na poziomie podstawowym stanowiący wprowadzenie do wiedzy o winie. Egzamin zakończony jest 45-minutowym egzaminem (test wielokrotnego wyboru).

[nbsp_tc]

WSET Level 2 Intermediate Certificate in Wines and Spirits

[nbsp_tc]

Kurs na poziomie średnio-zaawansowanym składający się co najmniej z 16 godzin nauki i degustacji. Podczas kursu uczestnicy uczą się, jakie czynniki wpływają na jakość win i determinują styl wina, jakie cechy wyróżniają główne szczepy win, jak czytać etykiety, poznają zasady dobierania win do potraw i przeprowadzania systematycznej oceny wina zgodnie z WSET Systemic Approach to Tasting.

[nbsp_tc]

WSET Level 3 Advanced Certificate in Wines and Spirits

[nbsp_tc]

Kurs na poziomie zaawansowanym, obejmuje szeroką gamę tematów dotyczących win i alkoholi mocnych, ze szczególnym uwzględnieniem technik degustacji oraz wykorzystania w praktyce zdobytej wiedzy teoretycznej. Kurs przeznaczony dla sommelierów oraz pasjonatów chcących zgłębić tajniki wiedzy o winie na poziomie zawodowym. Kurs obejmuje co najmniej 40 godzin nauki i degustacji, a egzamin składa się z testu wielokrotnego wyboru, pytań otwartych oraz degustacji ‘w ciemno’. Ukończenie tego poziomu jest niezbędnym warunkiem do przystąpienia do Kursu na poziomie 4 – WSET Level 4 Diploma.

[nbsp_tc]

WSET Level 3 International Higher Certificate in Wines and Spirits

[nbsp_tc]

Kurs na poziomie zaawansowanym, przeznaczony dla pasjonatów wina oraz sommelierów. Poziom wymaganej wiedzy jest identyczny jak w powyższym kursie WSET Level 3 Advanced Certificate. Jest to wariant szkolenia przeznaczony dla osób spoza Wielkiej Brytanii, dla których język angielski nie jest językiem ojczystym. Szkolenie obejmuje co najmniej 40 godzin nauki i degustacji, a egzamin składa się z testu wielokrotnego wyboru oraz degustacji ‘w ciemno’ (bez pytań otwartych).

[nbsp_tc]

The WSET Level 4 Diploma in Wines and Spirits

[nbsp_tc]

Kurs na poziomie zawodowym zaprojektowany z myślą o pracownikach z branży winiarskiej, obejmujący zagadnienia z zakresu wiedzy o winie i alkoholach mocnych oraz produkcji i komercjalizacji win. Kurs składa się z sześciu elementów zakończonych oddzielnymi egzaminami. Pozytywne ukończenie wszystkich części kursu jest niezbędnym warunkiem do uzyskania tytułu Diploma. Program nauki obejmuje co najmniej 118 godzin wykładów. Ukończenie wszystkich części kursu zajmuje uczestnikom minimum 1,5 do 2 lat. W tym czasie są także zobowiązani do napisania 4 esejów na zadane tematy związane z winem i alkoholami mocnymi. Każda z części Diploma jest zakończona egzaminem złożonym z testu, pytań teoretycznych oraz degustacji ‘w ciemno’. Ukończenie Diploma jest powszechnie uważane za ważny krok do zdobycia kwalifikacji Master of Wine.

WSET Level 5 Honours Diploma

[nbsp_tc]

Jest to indywidualny projekt badawczy podejmowany przez osoby, które posiadają WSET Level 4 Diploma. Pozwala studentom na rozwinięcie wiedzy i umiejętności badawczych, analizy i oceny jakości win i alkoholi mocnych. Kwalifikacja ta pozwala kandydatom na użycie w praktyce wiedzy zdobytej podczas WSET Level 4 Diploma. Przed ukończeniem kursu studenci są zobowiązani do przygotowania raportu o objętości 4000-5000 słów na temat związany z branżą winiarską, w którym zademonstrują umiejętność identyfikowania i rozwiązywania problemów, innowacyjność, pomysły na nowe lub zmodyfikowane produkty lub usługi. Oceniana jest jakość przedstawionych dowodów, umiejętność klarownego wyrażania myśli, argumentacji, oryginalność i przedstawione rekomendacje, a także zdolność do samodzielnej analizy i weryfikacji danych.

[nbsp_tc]

wino

[nbsp_tc]

Kursy WSET organizowane są w siedzibie WSET w Londynie lub poprzez sieć Approved Programme Providers (APP) na całym świecie. Partnerzy ci są ściśle kontrolowani przez WSET aby zapewnić najwyższy poziom nauczania, który pozwoli studentom pozytywnie ukończyć egzamin na całym świecie. Wineria reprezentuje WSET w Polsce i jest jedynym dostarczycielem szkoleń WSET w naszym kraju od 2006 r. Od tego czasu przeszkoliła już ponad 200 osób, w tym wiele znanych w branży gastronomicznej.

Autor: Matias Glusman, Associated Member of the Institute of Wine & Spirit www.wineria.pl

[nbsp_tc]

Master of Wine Institiute Organizacja ta działa od 1955 roku i utrzymuje najwyższe standardy edukacji o sztuce, technologii oraz biznesie winiarskim. Instytut działa w 22 krajach, kursy, egzaminy i wydarzenia winiarskie są regularnie organizowane na całym świecie.

[nbsp_tc]

Wine & Spirit Education Trust to także organizacja o wieloletniej tradycji. Została założona w roku 1969 celem zapewniania wysokiego standardu edukacji w zakresie wina i Alkoholi, początkowo na Wyspach Brytyjskich. Dziś kwalifikacja WSET® wyznacza międzynarodowe standardy wiedzy o winie oraz odnośnie obsługi win. Zdobywa ją co roku ponad 20 000 osób w 70 krajach. Należy do struktury kwalifikacji zawodowych w Wielkiej Brytanii, a zdobycie tytułu WSET nie tylko potwierdza ugruntowaną wiedzę kursantów z szerokiego zakresu zagadnień winiarskich, ale także jest potwierdzeniem uznania kwalifikacji, co ułatwia im znalezienie zatrudnienia w branży. W praktyce zdobycie kwalifikacji WSET jest warunkiem niezbędnym do rozpoczęcia pracy w branży winiarskiej lub w gastronomii w Wielkiej Brytanii. Tytuł WSET cieszy się także rosnącym powodzeniem wśród osób spoza branży, które pragną pogłębić i usystematyzować swoją wiedzę na temat win lub też potwierdzić posiadaną wiedzę formalnym dyplomem rozpoznawanym na całym świecie. Posiadacze WSET Diploma przystępują do Institute of Wine & Spirit.

[/text_tc][/column_tc][/section_tc]

Masz pytania dotyczące wdrażania programów Corporate Wellness w Twoim miejscu pracy? Chętnie odpowiemy!

Dane które podasz w formularzu będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności.

>