[section_tc][column_tc span=’12’][text_tc timing=’linear’ trigger_pt=’0′ duration=’1000′ delay=’0′]

Jutro sobota. Po całym tygodniu myślisz tylko o tym, że porządnie się wyśpisz, nie wyjdziesz z łóżka przed 10tą, a na śniadanie zjesz nie jogurt czy kanapkę, a ciepłą, smakowitą jajecznicę. Wracając z[nbsp_tc]pracy wchodzisz wiec do sklepu z zamiarem kupienia jajek. Stajesz przed półką i… co wybierasz? Te z chowu ściółkowego? Klatkowego? Ekologiczne? Z numerem 3 za 4pln, czy tak zwane[nbsp_tc]’zerówki’ za 8pln?

[nbsp_tc]

Dopóki[nbsp_tc]zdrowie (Twoje lub bliskich) tego na Tobie nie wymusi, pewnie weźmiesz pierwsze lepsze.[nbsp_tc]W końcu[nbsp_tc]dostępne w sprzedaży produkty są zdatne do spożycia. Jeśli jednak świadomie podchodzisz do tematu paliwa, dzięki któremu żyjesz, wtedy[nbsp_tc]nad[nbsp_tc]wyborem jajek chwilę się jednak pochylisz.

[nbsp_tc]

zdrowe jedzenie

[nbsp_tc]

[nbsp_tc]

JAKOŚĆ[nbsp_tc] MA[nbsp_tc] ZNACZENIE

[nbsp_tc]

Dieta wpływa nie tylko na naszą sylwetkę.[nbsp_tc]Większość chorób, z którymi się borykamy, ma swój początek właśnie w niewłaściwej, niezdrowej diecie. Jakość pożywienia i jego pochodzenie[nbsp_tc]decyduje o[nbsp_tc]ogólnej[nbsp_tc]kondycji wewnętrznej organizmu[nbsp_tc]- o[nbsp_tc]stanie naszego zdrowia, sprawności intelektualnej, poziomie energii, której potrzebujemy w ciągu całego dnia. Dostarczane organizmowi pożywienie powinno więc być najwyższej jakości, bo to ono decyduje o naszej efektywności, sprawności intelektualnej i fizycznej, które pozwalają nam[nbsp_tc]sprostać wymaganiom życia zawodowego[nbsp_tc]i rodzinnego.

[nbsp_tc]

[nbsp_tc]

[nbsp_tc]

TEGO[nbsp_tc] NIE[nbsp_tc] JEDZ!

[nbsp_tc]

Istnieje szereg produktów, których przy komponowaniu codziennych posiłków należy unikać jak przysłowiowego ognia.[nbsp_tc]Listę otwiera[nbsp_tc]żywność przetworzona.[nbsp_tc]Mało kto[nbsp_tc]wie dokładnie, co kryje się pod tym pojęciem. Co za tym idzie, dokonujemy w sklepie wyborów, które nie do końca są świadome.

[nbsp_tc]

Jak zatem podejmować właściwe decyzje bez zgłębiania tajników żywieniowego przetwórstwa?

[nbsp_tc]

Kluczem do sukcesu[nbsp_tc]jest czytanie etykiet. Jeżeli w opisie składu produktu znajdujemy konserwanty, polepszacze smaku, aromaty identyczne z naturalnymi czy barwniki to znak, że żywność ta nie jest bezpieczna dla naszego organizmu. Sugerujemy dokładnie wczytać się szczególnie w skład wszelkiego rodzaju sosów z torebek, słodyczy, płatków śniadaniowych czy ryżowych wafli.

[nbsp_tc]

Żywność wysoko przetworzona to również mięso (szczególnie parówki czy serdelki) i chleb. Nad[nbsp_tc]tym ostatnim[nbsp_tc]warto się pochylić. Coraz częściej pojawiają sygnały o[nbsp_tc]nietolerancji glutenu. Chleb zawiera białko pszenicy tzw. gliadynę. Badania prowadzone na osobach bez choroby trzewnej ukazują, że spożywanie gliadyny prowadzi do uszkadzania ściany przewodu pokarmowego, powoduje huśtawki glikemiczne, rozszczelnienie jelit i niewchłanianie cennych minerałów. Efekt widoczny gołym okiem to: wzdęcia, bóle brzucha, chroniczne zmęczenie i w rezultacie drastyczny spadek wydajności.

[nbsp_tc]

Wystrzegać należy się również produktów modyfikowanych genetycznie, które rozpoznać można dzięki oznaczeniom: 'GMO free’, 'NO GMO’ czy 'bez GMO’. Jako świadomi konsumenci musimy zdawać sobie sprawę, że Unia Europejska wprowadziła ustawę, która wprawdzie wymusza na producentach oznaczenie żywności modyfikowanej genetycznie ale[nbsp_tc]niestety nie dotyczy to mięsa i produktów mlecznych pochodzących od zwierząt karmionych paszą GMO.

[nbsp_tc]

Co to dla nas znaczy?

[nbsp_tc]

Dokładnie tyle, że w przypadku tych produktów nigdy do końca nie będziemy wiedzieć co spożywamy.

[nbsp_tc]

Oprócz mięsa, jajek czy mleka niezidentyfikowane genetycznie pozostają również produkty, nie posiadające opakowania. By ustalić czy produkt jest modyfikowany genetycznie trzeba spojrzeć na naklejkę, którą jest opatrzony. Warzywa czy owoce w supermarketach mają naklejki z kodem – tzw. PLU. Na jego podstawie można sklasyfikować dany produkt.

[nbsp_tc]

Pamiętajmy więc:

– 5cyfrowy kod i pierwsza cyfra 9 – żywność EKO

– 5 cyfrowy kod i pierwsza cyfra 8 – GMO

– 4 cyfrowy kod – żywność z[nbsp_tc] uprawy konwencjonalnej

[nbsp_tc]

Dbając o zdrowie zrezygnujmy również [nbsp_tc]z żywności wysokokalorycznej typu fast food oraz żywności bogatej w przemysłowe[nbsp_tc]tłuszcze trans[nbsp_tc]czyli przemysłowo[nbsp_tc]utwardzone oleje roślinne. Gdzie je znaleźć? W chipsach i innych słonych przekąskach, we frytkach i fast foodzie, we wszelkiego rodzaju gotowych sosach z długim terminem przydatności do spożycia[nbsp_tc]oraz w tłuszczu piekarniczym/cukierniczym, który spotykamy[nbsp_tc]np. w pączkach. Ich[nbsp_tc]spożycie nie ma więc żadnej wartości poza ewentualnymi walorami smakowymi. Ewentualnymi bo o dobrego pączka wcale nie tak łatwo.

[nbsp_tc]

[nbsp_tc]

[nbsp_tc]

EDUKACJA[nbsp_tc] W[nbsp_tc] DOMU[nbsp_tc] I[nbsp_tc] W[nbsp_tc] PRACY[nbsp_tc] KLUCZEM[nbsp_tc] DO[nbsp_tc] SUKCESU

[nbsp_tc]

Edukacja dietetyczna wobec nieustannego niedoczasu i jakości dostępnego na rynku pożywienia to absolutna konieczność tak dla nas – dbających o[nbsp_tc]nasze zdrowie, jak i dla pracodawcy, który wie, że zdrowy pracownik to wydajny pracownik.[nbsp_tc]Nasza efektywność, koncentracja i zaangażowanie to dla firmy priorytet, a[nbsp_tc]te w dużej mierze wynikają z dostarczanej organizmowi energii. Dostępna na rynku usługa corporate wellness[nbsp_tc]jest najlepszym rozwiązaniem, by taką wiedzę w pracownikach zaszczepić. Dedykowane[nbsp_tc]właściwemu odżywianiu[nbsp_tc]warsztaty urozmaicone konsultacjami z dietetykiem zaoszczędzą czas na indywidualne, czasochłonne poszerzanie wiedzy, a jednocześnie nauczą pracowników jak dbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.

[nbsp_tc]

Nasza efektywność to dla świadomego pracodawcy[nbsp_tc]paliwo dla[nbsp_tc]biznesu. Jego zaangażowanie i inwestycja w szkolenie z zakresu właściwego żywienia to inwestycja w biznes.

[nbsp_tc]

[nbsp_tc]

[nbsp_tc]

[nbsp_tc]

Autor: Magdalena Zadrożna

[/text_tc][/column_tc][/section_tc]

Masz pytania dotyczące wdrażania programów Corporate Wellness w Twoim miejscu pracy? Chętnie odpowiemy!

Dane które podasz w formularzu będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności.

>