Zadzwoń: +48 544 44 00 33, +48 604 999 333

A dziś na obiad… Energia!

 

 

Lunch do pracy… Temat ‚rzeka’. W każdej gazecie, na każdym portalu żywieniowym i blogu o zdrowym żywieniu zalewają nas informacjami co jeść, jak jeść, jak liczyć kalorie… A może nie kalorie tylko indeks glikemiczny? Albo nie… Może lepiej zawartość tłuszczy i węglowodanów? Od natłoku informacji zaczyna nas boleć głowa… i w rezultacie zabieramy do pracy kanapkę lub idziemy na lunch do pobliskiej jadłodajni.

 

 

 

Nie trudno o negatywne konsekwencje takiej diety – tyjemy, czujemy się zmęczeni i ospali, brakuje nam zapału do pracy. Wydajność i zaangażowanie przegrywają ze złym samopoczuciem. Cóż jednak począć, gdy do przygotowania posiłków do pracy potrzeba mnóstwo czasu, a przecież trzeba zrobić pranie, posprzątać, przygotować dzieci do szkoły, zrobić im śniadanie itd.

 

Czy istnieje zatem prosty i szybki sposób na przygotowanie pełnowartościowego, odżywczego i zdrowego posiłku w parę minut?

 

dieta

 

 

Lunch do pracy, czyli sałatka z kaszą

 

Podstawowym składnikiem naszego posiłku jest kasza jaglana.

 

Dlaczego właśnie ona?

 

Kasza jaglana stanowi ogromne źródło witaminy E i lecytyny, która wpływa na poprawę koncentracji i pamięci. Wprawdzie posiada wysoki indeks glikemiczny (po ugotowaniu IG=71) ale dzięki węglowodanom złożonym stanowi doskonałe źródło energii, która w pracy jest niezbędna. Ponadto zawiera ogromną ilość mikroelementów i witamin, a jej działanie zasadotwórcze doskonale wpływa na nasze samopoczucie.

 

 

 

 

 

 

pozostałe składniki sałatki:

– Pomidory (zawierają min. witaminę A, D, K, P i łagodzącą skutki zmęczenia witaminę E, są bogate w antyoksydanty, a zawarty w nich likopen chroni komórki naszego mózgu)
– Kiełki (zawierają witaminy, minerały i białka, chronią przed wolnymi rodnikami, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu neutralizują IG ugotowanej kaszy i stopniowo podwyższają poziom glukozy nie dopuszczając do niekorzystnych dla samopoczucia skoków)
– Suszone pomidory (co ciekawe, zawierają jeszcze większą ilość likopenu niż ich nieprzetworzone odpowiedniki)
– Oliwa z suszonych pomidorów (to niezbędny tłuszcz do rozpuszczenia niektórych witamin)
– Prażone pestki słonecznika (zawierają witaminy, cynk, żelazo, potas oraz tryptofan, którego niedobór obniża poziom serotoniny w organizmie i sprzyja stanom depresyjnym)
– Rukola (zawiera witaminy A, C, K i dbającą o prawidłowe funkcjonowanie mózgu witaminę B, kwas foliowy, aminokwasy, wapń i żelazo, które transportuje tlen do komórek organizmu, a przypominamy, że nic tak nie dodaje energii jak porcja tlenu)
– Cebula (zawiera fosfor, zmniejszający poziom hormonów stresu magnez, siarkę, cynk i krzem, które odpowiadają za ogólną odporność organizmu)

 

Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z odrobiną oliwy z suszonych pomidorów, dodajemy do tego posiekaną cebulkę, pokrojone świeże i suszone pomidory, pestki słonecznika i kiełki. Na koniec dokładamy umyte liście rukoli i gotowe.

 

 

 

ZAOSZCZĘDŹ JESZCZE WIĘCEJ CZASU!

 

Żeby ograniczyć czas ugotuj jednorazowo więcej kaszy jaglanej i przechowuj ją w lodówce (schłodzoną można przechowywać nawet parę dni). Suszone pomidory również możesz posiekać i z powrotem przełożyć do słoiczka, dzięki czemu zawsze będziesz mógł po nie sięgnąć i dołożyć do swojego lunchu, nie marnując czasu na ponowne ich krojenie i kolejne zmywanie. Kupując pestki słonecznika upraż je od razu na patelni i schowaj do pojemnika. Tak przygotowane produkty umożliwią Ci przygotowanie kolejnego posiłku w dosłownie kilka minut.

 

SMACZNEGO 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Magdalena Zadrożna

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *