Zadzwoń: +48 544 44 00 33, +48 604 999 333

Przepis na energię

 

 

Wiele osób boryka się z problemem spadków energii w ciągu dnia lub ma kłopot z wystartowaniem rano i rozpoczęciem pracy. Przyczyna może leżeć w diecie i codziennych nawykach, które można zmienić, żeby sprawniej funkcjonować.

 

 

 

 

Zacznijmy od śniadania

 

 

 

 

 

Nie wychodź z domu bez zdrowego śniadania. Jego brak zazwyczaj pociągnie za sobą szereg niekorzystnych decyzji np. zakup słodkiej bułki lub kanapki z białego pieczywa. Zawarte w nich cukry i niezdrowe tłuszcze spowodują wahania glukozy we krwi, a w konsekwencji spadek wydajności i gorsze samopoczucie.

 

 

 

Dobre, pełnowartościowe śniadanie, jak i większość posiłków, powinno składać się z czterech elementów:

 


    • nierafinowanych węglowodanów tj. pełnoziarnistego pieczywa, płatków zbożowych, grubych kasz czy mąki z pełnego przemiału. Wymienione produkty trawią się powoli, uwalniając niewielkie ilości glukozy na raz, dzięki czemu nie następuje spadek energii. Warto unikać białego cukru i mąki, jasnego pieczywa oraz słodzonych płatków śniadaniowych. Ze względu na fakt, że trawią się w kilka chwil i gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, po ich spożyciu następuje nieprzyjemny zjazd energetyczny.

 


    • produktów białkowych, które spowolnią trawienie i zapewnią stabilne uwalnianie energii w pierwszej części dnia. Można też sięgnąć po chudą wędlinę dobrej jakości, jednak ze względu na pewne rakotwórcze działanie przetworzonego mięsa, zdecydowanie lepiej jest użyć mięsa upieczonego samodzielnie.

 


    • zdrowego tłuszczu czyli wszelkiego rodzaju pestek i nasion – siemię lniane, orzechy dowolnego rodzaju lub pestki dyni. Zdrowe tłuszcze znajdziemy też w oleju rzepakowym i oliwie z oliwek oraz dobrych margarynach.

 


    • warzyw lub owoców, których porcja powinna się pojawić w każdym posiłku.

 

 

 

 

Niestety, nawet dobrze zbilansowane śniadanie nie uchroni nas przed spadkiem energii w drugiej części dnia. Warto jej zapobiegać. Podstawową kwestią jest regularność posiłków. Nie koniecznie muszą to być posiłki co 2-3 godziny, ale 3 posiłki dziennie to minimum. Najlepiej jeśli przygotujemy zbilansowany posiłek do pracy. Dobrze też mieć pod ręką jakąś zdrową przekąskę – świeże lub suszone owoce, orzechy lub warzywa.

 

 

 

 

Zalecane napoje

 

 

 

 

 

Śniadaniom często towarzyszy kawa. I nie ma w tym nic złego! Musimy jednak pamiętać, że o ile jedna kawa rano pobudzi do działania, tak kolejna i następna dawka kofeiny już nie pomogą, by lepiej skoncentrować się na pracy. Zamiast więc czwartej filiżanki kawy lepsza będzie zielona herbata, która rozszerza naczynia krwionośne i sprawia, że krew będzie swobodniej krążyć po organizmie, w tym docierać do mózgu.

 

 

 

Nie zapominajmy o nawadnianiu. Większość ludzi jest lekko odwodniona, ponieważ pragnienie pojawia się dopiero przy umiarkowanym odwodnieniu (około 2% utraty płynów). Badania pokazują, że osoby odwodnione oceniają swoje samopoczucie i zdolność koncentracji jako znacznie gorsze.

 

 

 

 

 

Aktywność fizyczna

 

 

 

Problem spadków energii w ciągu dnia może leżeć też głębiej. Najlepszą profilaktyką jest ruch. Osoby aktywne fizycznie lepiej metabolizują węglowodany i dzięki temu nie doświadczają kryzysów, wywołanych spadkami glukozy we krwi. Jeśli nie trenujemy regularnie, w sytuacji kryzysowej sugerujemy szybki spacer lub kilka minut pajacyków, co poprawi krążenie krwi i ułatwi koncentrację.

 

 

 

Jeśli mimo zadbania o dietę i aktywność fizyczną nadal nie widzimy poprawy, warto skonsultować się z lekarzem. Przewlekłe zmęczenie może wynikać np. z niedoborów żelaza, witaminy B12 lub D.

 

 

 

jedzenie dające energię

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *