Zadzwoń: +48 544 44 00 33, +48 604 999 333

Orzech do zgryzienia

orzechy

 

Orzechy są dobrodziejstwem natury. Mimo, że zawierają znaczną ilość tłuszczu i z tego powodu są bardzo kaloryczne, warto jeść nawet podczas odchudzania.

 

Opinię najzdrowszych mają orzechy włoskie.

 

A to za sprawą najwyższej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które między innymi obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo, obniżają ciśnienie krwi oraz chronią przed udarem i zawałem. Ponadto, orzechy włoskie zawierają najwięcej przeciwutleniaczy działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, a także chroniących organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Wiele z tych związków występuje tylko w orzechach włoskich i nie znajdziemy ich nigdzie indziej. Są one zgromadzone głównie w skórce, którą niektórzy z młodych orzechów usuwają aby pozbawić je goryczki. Najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w świeżych orzechach, prosto z drzewa, dlatego one są najbardziej gorzkie. Jeśli nie chcemy ich pozbawiać jednej z ich głównych wartości, jedzmy orzechy razem ze skórką. Orzechy włoskie są także bogatym źródłem witamin, zwłaszcza tych z grupy B. Ponadto zawierają znaczne ilości minerałów, z których na szczególną uwagę zasługuje magnez – jeden z najbardziej deficytowych pierwiastków w przeciętnej polskiej diecie. Reguluje on pracę układu nerwowego, jego deficyt w diecie może skutkować między innymi pogorszeniem pamięci, problemami z koncentracją oraz pogorszeniem nastroju. Zalecana dzienna dawka orzechów włoskich to 7 sztuk.

 

Migdały

 

Kolejne super zdrowe orzechy to migdały. Bogate w witaminę E (która również jest antyoksydantem), magnez, żelazo, cynk i wapń. Są to pierwiastki, których niedobory należą do najczęstszych, dlatego migdały stanowią doskonałą alternatywę dla suplementów diety. Pozostałe orzechy czyli pistacje, nerkowce, orzechy brazylijskie, laskowe czy ziemne też są zdrowe. Wszystkie zawierają znaczne ilości magnezu, błonnika, witamin z grupy B, trochę cynku i żelaza. Niektóre (nerkowce i pistacje) mają również pełnowartościowe białko. Niestety duża część orzeszków dostępnych na rynku sprzedawana jest w postaci prażonej, z dodatkiem cukru, sztucznego miodu i soli. Takie produkty zdecydowanie nie są godne polecenia ponieważ prażenie niszczy przeciwutleniacze i zmniejsza zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, dodatek soli i cukru nie wymaga komentarza.

 

Kokosy – nie takie dobre

 

Wyjątek wśród orzechów stanowią kokosy.  Zawierają najmniej witamin i minerałów ze wszystkich orzechów, a co więcej ich tłuszcz ma bardzo niekorzystny skład. Największy udział stanowią w nim nasycone kwasy tłuszczowe, które podnoszą poziom złego cholesterolu, sprzyjają miażdżycy, otyłości i chorobom serca. Nie znaczy to, że kokosy to kolejna „biała śmierć” a deser posypany wiórkami kokosowymi może przyprawić o zawał.

 

Alergicy – uwaga

 

Jedyną poważną wadą orzechów jest to, że często wywołują alergie. Szczególnie tyczy się to orzechów ziemnych, które są jednym z najpopularniejszych alergenów. Wszystkie orzechy są także bardzo ciężkostrawne i kaloryczne – garść orzechów (30g) dostarcza średnio około 200 kcal, i to jest dawka, której nie powinniśmy przekraczać. A więc gryźmy orzechy z umiarem!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *