Zadzwoń: +48 544 44 00 33, +48 604 999 333

Nakarm swój mózg


 

Masz problemy z koncentracją, trudności z przyswajaniem wiedzy i zapamiętywaniem?

 

Jeśli tak, koniecznie sprawdź czy właściwie dbasz o swój mózg i czy Twoja dieta przypadkiem mu nie szkodzi. Nasze szare komórki konsumują 20% przyswajanej przez organizm energii. To wystarczający argument, by lepiej przyjrzeć się temu, co ją nam dostarcza. Odpowiednio skompilowane menu decydująco wpływa na sprawność intelektualną, bo przyswajany przez nas pokarm stymuluje neuroprzekaźniki, które pozwalają nam myśleć, uczyć się, zapamiętywać i kojarzyć. Jeśli to nie działa, Twój mózg trzeba koniecznie dobrze nakarmić! Przede wszystkim ‚dobrą’ glukozą i tlenem.

 

 

dieta dla mózgu

 

 

 

DOBRA GLUKOZA PRZEDE WSZYSTKIM

 

 

 

Dobra glukoza to taka, którą przyswajamy stopniowo. Nic tak nie poprawia nastroju jak słodycze, cukier czy produkty z białej mąki ale dla naszej sprawności intelektualnej to bardzo zły wybór. Słodkości zapewnią nagłe skoki glukozy, co dla mózgu oznacza nieregularne dostawy energii. W takich warunkach rozdrażnienie, przemęczenie i zaburzenia koncentracji są oczywiste. Nakarmy nasze szare komórki glukozą z węglowodanów złożonych – kasz, fasoli, mąki z pełnego przemiału czy miodu. Ich trawienie przebiega dłużej przez co glukoza uwalniana jest stopniowo i w ten sam sposób dostarczana do mózgu, utrzymując jego efektywność na stałym poziomie. Najlepiej sięgać po mniejsze porcje ale za to częściej i wybierać pokarmy z niskim indeksem glikemicznym.

 

 

 

 

 

WODA, TŁUSZCZ I BIAŁKO

 

 

 

Mózg składa się głownie z wody i tłuszczu. 2 litry wypitej wody dziennie przyczynią się zatem nie tylko do zgrabnej sylwetki. Pamiętajmy – odwodnienie obniża ciśnienie, a to powoduje niedotlenienie.

 

 

 

Dobry tłuszcz to tłuszcz nienasycony i takiego przede wszystkim (i w ogóle w pierwszej kolejności wśród składników odżywczych) potrzebuje nasza istota szara. To właśnie kwasy omega 3, które znajdziemy w tłustych rybach, nasionach czy orzechach wpływają na odbudowę i rozwój komórek mózgowych.

 

 

 

Pozostało jeszcze białko – jajka kurze i produkty mleczne zawierają aminokwasy, które odpowiadają za komunikację między komórkami. Nie trzeba nawet pisać, jak istotną jest taka komunikacja dla sprawności mózgu…

 

 

 

 

 

BEZ WARZYW I OWOCÓW (ZNOWU) ANI RUSZ

 

 

 

Korzyści płynące ze spożywania warzyw i owoców są tak oczywiste, że cytowanie tej tezy jest już zwyczajnie nudne. Przeciwutleniacze, witaminy, mikroelementy… zasadniczo każda ‚zielienina’ zawiera składniki odżywcze potrzebne naszej sprawności intelektualnej, co po raz kolejny potwierdza zasadność i potrzebę jej spożywania.

 

 

 

Zatem tylko pokrótce i z tych najważniejszych:

 

 

 

– pomidory to likopen, który walcząc z wolnymi rodnikami, chroni komórki mózgu,

 

– awokado, nazywane też smaczliwką – bombą zdrowych składników odżywczych – zawiera (podobnie jak zielone warzywa liściaste) witaminy z grupy B, które dbają o nasz układ nerwowy,

 

lecytyna w orzeszkach ziemnych i kiełkach pszenicy, dba o sprawność pamięci,

 

– stres i zbyt duża ilość kawy obniżają poziom magnezu, którego niedobór wpływa na dekoncentrację. Braki uzupełnią pestki dyni, banany i migdały,

 

witamina C i E opóźniają procesy starzenia i wspomagają organizm w walce z Alzheimerem. Sięgnijmy zatem po szpinak i brokuły!

 

 

 

 

 

A NA DESER… SEN I TLEN!

 

 

 

Mózg wykorzystuje aż 20% wdychanego przez nas tlenu. Dlatego świeże powietrze i aktywność fizyczna, która dotlenia organizm, są tak istotne. W równym stopniu, jednak, co odpoczynek i sen, podczas którego dochodzi do uporządkowania i zapamiętywania zdobytych informacji.

 

 

 

 

 

Dieta ma niebagatelny wpływ na koncentrację i wydajność – umiejętności na wagę złota w życiu zawodowym. Powinniśmy o nią zadbać jeśli poważnie myślimy o swojej karierze zawodowej. Powinien zadbać o nią też nasz pracodawca, który potencjał firmy dostrzega przede wszystkim w jej zespole. Internet i lektury są skarbnicą wiedzy na temat właściwego odżywiania. Możemy też sięgnąć po wsparcie specjalistów, którzy mając tę wiedzę w przysłowiowym małym palcu zoptymalizują czas na jej zdobycie. Warsztaty z wiedzy o właściwym odżywianiu i jego wpływie na koncentrację i wydajność pomogą wyeliminować problemy ze skupieniem, przyswajaniem wiedzy i zapamiętywaniem i umożliwią zwiększenie potencjału rozwojowego.

 

 

 

Polecamy usługę Corporate Wellness, która ma w swojej ofercie szeroko rozbudowany moduł warsztatów i szkoleń z zakresu dietetyki, też specjalistycznej. Zapraszamy do kontaktu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Artykuł nie stanowi porady medycznej czy farmaceutycznej. Po taką poradę zaleca się zwrócić do lekarza lub farmaceuty.
Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *