Zadzwoń: +48 544 44 00 33, +48 604 999 333

Jarmuż na już!

jarmuż

To prawdziwy celebryta wśród zielonych warzyw. Czym zasłużył sobie na swoją sławę? Jak najlepiej wykorzystać go w kuchni? I czy każdy może bezkarnie po niego sięgać? Bierzmy jarmuż na widelec! O mało którym warzywie jest ostatnio tak głośno, jak o jarmużu. Zielonym, przypominającym strzępiaste pióropusze liściom często przypinana jest łatka „superfood” – super-produktu, niezwykle bogatego w ważne dla organizmu składniki, który warto włączyć do swojej diety. Jako jedną z głównych zalet jarmużu wymienia się wysoką zawartość błonnika, który usprawnia pracę naszego układu pokarmowego i proces trawienia, a także może pomagać w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu. W 100 g świeżego, porwanego jarmużu jest go aż 3,5 g. Ponadto jarmuż dostarcza witaminy C, A oraz witaminy K, która m.in. jest odpowiedzialna za prawidłowe gojenie ran. W zielonych liściach znajdziemy również potas, fosfor oraz żelazo, które jest niezbędne do tworzenia hemoglobiny. Wśród ważnych składników odżywczych warto również wspomnieć o związkach zaliczanych do przeciwutleniaczy, neutralizujących działanie wolnych rodników, m.in. beta-karotenie i zeaksantynie oraz związku siarki o nazwie sulforafan, który stymuluje produkcję enzymów odpowiedzialnych za neutralizowanie związków rakotwórczych oraz działa bakteriobójczo. Niektórzy powinni jednak uważać na nadmiar jarmużu w diecie. Podobnie jak inne warzywa krzyżowe (np. kapusta, brukselka), jarmuż ma właściwości gazotwórcze. Ponadto, z racji wysokiej zawartości błonnika, nadmiernej ilości jarmużu powinny unikać osoby o wrażliwym układzie pokarmowym. Warto jeść jarmuż, ale jak? Szmaragdowe liście można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Delikatnych, mało włóknistych świeżych liści można użyć do przygotowania sałatki. Świeże liście można również dodać do owocowo-warzywnego, witaminowego koktajlu albo – po usunięciu twardych włókien – przygotować na ich bazie domowe, jarmużowe pesto.  Podobnie jak szpinak, podduszony na oliwie, doprawiony, a następnie drobno posiekany jarmuż może stać się składnikiem farszu do pierogów, naleśników lub warzywnej lasagne. A może jarmużowe chipsy? To ciekawa, zielona alternatywa dla kupionych chrupków, które możesz potraktować jako przekąskę lub udekorować nimi domowe zupy-kremy z warzyw. Zielony koktajl z jarmużem Składniki na 2 porcje 1 szklanka liści jarmużu, umytych, osuszonych i poszatkowanych 2 szklanki tłoczonego soku z jabłek z miąższem 1 dorodny lub 2 małe banany, obrane, pokrojone na kawałki 1 łyżka miodu sok z limonki, do smaku Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiksuj na jednolity koktajl. Dopraw do smaku sokiem z limonki i natychmiast wypij.

 koktail

Chipsy z jarmużu Składniki: 5-6 liści jarmużu, umytych i osuszonych 2 łyżki morska sól oliwa czarny, świeżo mielony pieprz opcjonalnie: szczypta mielonego chili Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Za pomocą ostrego noża usuń twarde nerwy z liści. Liście pokrój na kawałki wielkości 5 x 5 cm, przełóż do miski, skrop oliwą i oprósz sola, pieprzem oraz – ewentualnie – chili. Rozłóż kawałki liści w jednej warstwie na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, uważając, by liście się nie przypaliły.Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

chipsy z jarmużu

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *