Zadzwoń: +48 544 44 00 33, +48 604 999 333

Dolce Vita? Uważaj na Świąteczne smakołyki

pierniczki

Naturalne węglowodany są podstawowym składnikiem pokarmowym. Dzięki nim funkcjonują procesy przemiany materii. To właśnie od cukrów zależy prawidłowa równowaga hormonalna, praca mózgu i całego układu nerwowego. Pod warunkiem, że nie są przetworzone.

Węglowodany – źródło energii

Węglowodany odgrywają zasadniczą rolę we właściwym programie żywienia, stanowiąc ¾ wszystkich posiłków, dostarczając ogółem 70-80% kalorii. Lekkostrawne, spalane w 100% są najlepszym źródłem energii. Naturalne produkty, takie jak: razowa mąka, ziarna zbóż, ziemniaki, nasiona strączkowe, warzywa czy owoce – bogate w węglowodany dodatkowo zawierają błonnik, gumy, śluzy, pektyny, niezbędne do prawidłowej pracy jelit. Zawierają dodatkowo witaminy i składniki mineralne dzięki, którym mogą być należycie wykorzystane przez nasz organizm.

Niebezpieczeństwo przetworzonej żywności

Sztuczna żywność to realny problem, który dotyka każdego z nas. Przetworzone węglowodany – oczyszczone, nadmiernie zmodyfikowane, zmieszane z różnymi substancjami chemicznymi, barwnikami, środkami konserwującymi, zagęszczającymi – już w niczym nie przypominają zdrowej żywności.

Klasycznym przykładem takich przeróbek jest nie tylko oczyszczona skrobia, ale i cukier. Ponad 20 składników odżywczych chleba, traconych jest bezpowrotnie podczas przetwarzania surowców zbożowych, jest zastąpione w pieczywie „wzbogaconym” 3 witaminami z grupy B, witaminą D, wapniem i solami żelaza. W tym przypadku bilans jest zdecydowanie ujemny dla naszego organizmu…

Z naturalnego produktu jakim jest burak cukrowy, zawierający: witaminy, sole mineralne, różne związki biologiczne, otrzymujemy dokładnie oczyszczony krystaliczny cukier sacharozę – wybieloną dodatkowo chlorkiem wapnia. Przeraża fakt, że sami niszczymy cenne związki dla sztucznej, przetworzonej, bezwartościowej żywności.

Cukier atakuje

Kto z nas nie jada dań zawierających białą mąkę lub rafinowany cukier? Nie sposób ich uniknąć, skoro oczyszczone węglowodany w pełni zdominowały rynek spożywczy. Białe, puszyste bułeczki, przeróżne ciasteczka, czekolady, batoniki – aż ślinka cieknie z ust. Jak trudno jest się im oprzeć? Idealne na „otarcie łez” lub poprawienie humoru, niestety coraz częściej zamiast okazyjnej „chwili słabości” stają się podstawowym posiłkiem. Do tego dochodzą „słodycze niespodzianki” – czyli produkty w których wiemy, że jest cukier, ale nie przypuszczamy, że aż tyle. Tutaj wszelkie wątpliwości rozwiązuje etykieta, na której dane sprawiają, że włos jeży się na głowie.

  • „uszlachetnione” płatki śniadaniowe zawierają średnio 10-40% cukru,
  • napoje gazowane – 10-17%
  • kubek popularnego mlecznego napoju – shake – 14 łyżeczek
  • ketchup – 29%

Skutki zbyt „słodkiego życia”

Przetwarzane węglowodany spożywane w nadmiarze nie są przekształcane w energię lecz odkładane w postaci tłuszczu!

  • Zakwaszają organizm w efekcie zakłócając cały proces metaboliczny i układ odpornościowy.
  • Zwiększone spożycie cukru powoduje podrażnienie błon śluzowych przewodu pokarmowego oraz wzrost poziomu lipoproteid w osoczu, które podobnie jak cholesterol są czynnikiem potęgującym chorobę wieńcową serca,
  • Zjadając dużo słodyczy potrzebujemy więcej chromu. Słodkie przekąski nie tylko eliminują chrom ze spożytych pokarmów, ale również podnoszą poziom glukozy we krwi, prowadząc do wzrostu insuliny.
  • Skondensowane cukry powodują reakcje kwasowe w organizmie, zwiększając proces demineralizacji, a w końcowym efekcie wypłukują wapń z kości.
  • Gwałtowne skoki poziomu glukozy we krwi uruchamiają mechanizm działający na hormony w mózgu odpowiedzialne za gwałtowne zachowania i nadpobudliwość.

No cóż… znając takie „gorzkie” skutki prowadzenia zbyt słodkiego życia, warto 2 razy się zastanowić zanim sięgniemy po kolejną „nadmuchaną” cukrem bułeczkę czy batonik.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *